Пак арестуваха братята инфлуенсъри Тейт в Румъния

Този път по обвинения в сексуални престъпления в Обединеното кралство

Новини
12:19 - 12 Март 2024
1422
Пак арестуваха братята инфлуенсъри Тейт в Румъния

Братята Андрю и Тристан Тейт бяха задържани снощи въз основа на европейски заповеди за арест, издадени във Великобритания.

Те са обвинени в сексуални престъпления в Обединеното кралство, извършени в периода 2012-2015 г., предава Диджи24.

Румънската полиция потвърди ареста им тази сутрин. 

„На 11 март т.г., около 23:15 ч., полицаи от Службата за криминални разследвания, от Службата за специални операции и полицаи доброволци изпълниха две европейски заповеди за арест, издадени от съдебните власти във Великобритания за извършване на сексуални престъпления, експлоатиращи хора на територията на Великобритания. Двамата мъже са били представени на прокурора от прокуратурата към Букурещкия апелативен съд, който е постановил мярката за задържане за 24 часа спрямо въпросните”, се казва в прессъобщение на Полицейския инспекторат в окръг Илфов. 

Двамата мъже са задържани в ареста на Главната дирекция на полицията в Букурещ.

“Апелативният съд в Букурещ ще реши днес дали да изпълни заповедите, издадени от Уестминстърския магистратски съд на Обединеното кралство”, информира говорителката на братята Тейт Матеа Петреску, цитирана от Асошиейтед прес. 

В прессъобщение, цитирано от Диджи24, братята Тейт отричат обвиненията и допълват, че те са били отхвърлени от британската прокуратура между 2017 и 2019 г.

"Моментът и обстоятелствата, при които тези твърдения се преразглеждат, повдигат сериозни въпроси относно мотивите зад това правно действие. Вярваме в справедлив и безпристрастен съдебен процес въпреки тревожните обстоятелства", посочват Андрю и Тристан в информация до медиите. 

Братята Тейт, които имат двойно гражданство - британско и американско, и две румънки, смятани за техни съучастнички, бяха изпратени на съд от Дирекцията за разследване на престъпленията на организираната престъпност и тероризма (ДРПОПТ) на 20 юни по обвинения, че са сформирали

организирана престъпна група с цел набиране, настаняване и експлоатация на жени с цел създаване на порнографско съдържание,

предназначено за разпространение в профилирани сайтове срещу заплащане. От тези дейности обвиняемите са получили съществени суми пари, твърдят прокурорите.

Според разследването двамата братя са подвеждали млади жени под претекст, че търсят любовна връзка (т.нар. метод 'loverboy'), след което те били настанявани в имот в окръг Илфов, където чрез физическо насилие и психическа принуда жените били експлоатирани сексуално от членовете на престъпната група, които ги принуждавали да създават порнографско съдържание.

Жертвите са разказали на следователите, че във вилата в окръг Илфов е имало оборудвано студио за видеочат и че са били охранявани от въоръжени пазачи. Следователите са идентифицирали седем жертви, но само три от тях са конституирани като ищци по делото.

Що се отнася до обвиненията в изнасилване, следователите казват, че през март 2022 г. едно от момичетата е било принудено от един от братята Тейт

чрез физическо насилие и психически натиск да осъществи неколкократно сексуални контакти с него. 

По време на разследването прокурорите от ДРПОПТ запорираха редица активи, притежавани от братята Тейт в Румъния: 15 недвижими имота и сгради в окръзите Илфов, Прахова и Брашов; 15 луксозни автомобила; 14 луксозни часовника; две златни кюлчета и медал, акции в четири компании; пари и криптовалути.

Андрю Тейт, който е бивш професионален кикбоксьор и инфлуенсър, известен с женомразките си възгледи, и брат му Тристан бяха арестувани в края на декември 2022 г. в Букурещ. Те бяха в предварителен арест до април 2023 г., поради опасения, че могат да избягат от страната. През април братя Тейт бяха поставени под домашен арест, а през август мярката им за неотклонение бе смекчена на съдебен контрол.