Пак блокаж: Продължава ремонтът на бул. „Цар Борис III“

Общество
15:37 - 06 Февруари 2023
1878
Пак блокаж: Продължава ремонтът на бул. „Цар Борис III“

От 7 февруари (вторник) строителните работи от ремонта на трамвайното трасе по бул. „Цар Борис III“ започват в нов участък между бул. „Тодор Каблешков“ и Околовръстното шосе. Ще се работи в обособеното трамвайно трасе без да се затваря кръстовището с бул. „Тодор Каблешков“. Това каза зам.-кметът по строителство на Столична община инж. Ангел Джоргов.

Предвидена временна организация на движението с промяна в част от маршрутите на линиите на градския транспорт – трамвайни линии №4 и №11, въвежда се и временна автобусна линия № 5ТМ, съобщават от Столична община.

Първият етап на строителството на трамвайния път от „Съдебна палата“ до трамвайно ухо „Бъкстон“ по бул.“Цар Борис III“ е изцяло завършен. През декември миналата година започната работа по следващия етап от обособеното трасе в участъка между бул. „Никола Петков“ и ул. „Райска градина“, без да се засягат кръстовищата.

Към момента са извършени всички демонтажни работи, като се подготвя полагане на релсовия път. Работи се и по изграждане на новата тръбноканална мрежа на уличното осветление. Демонтиран е релсовият път в ухо „Княжево“. Целта е да бъде изцяло обновено трамвайното трасе на бул.“Цар Борис III“ от Съдебната палата до кв.“Княжево“.

Във връзка с ремонта от 7 февруари се спира движението на трамвайните по бул. „Цар Борис III“ в участъка от ул. „Тодор Каблешков“ до трамвайно ухо „Княжево“ и се въвеждат следните промени:

Трамвайна линия № 5 – трамвайните мотриси ще се движат по трасето от ухо „Съдебна палата“ до ухо „Бъкстон“.

Трамвайна линия № 4 – трамвайните мотриси ще се движат по маршрут (в посока бул. „Никола Петков“) от кв. „Орландовци“ по действащия маршрут до кръстовище ул. „Козлодуй“ - бул. „Княгиня Мария Луиза“, по бул. „Княгиня Мария Луиза“, „Централна ж.п. гара“, по бул. „Христо Ботев“, бул. „Македония“, бул. „Ген. Тотлебен“ и по бул. „Цар Борис III“ до трамвайно ухо „Бъкстон“ двупосочно;

Трамвайна линия № 11 – трамвайните мотриси се ще се движат по скъсен маршрут от кв. „Илиянци“ до трамвайно ухо „Овча купел“ двупосочно.

Осигурява се временна автобусна линия № 5ТМ – автобусите ще се движат по маршрут от автостанция „Княжево“ (крайна станция на автобусна линия № 58) по бул. „Цар Борис III“, по бул. „Братя Бъкстон“, по ул. „Тодор Каблешков“ и наляво по бул. „Цар Борис III“ по маршрута до автостанция „Княжево“.

Автобусите ще спират:

- на всички съществуващи автобусни спирки по маршрута

- на временни спирки съгласно приетата временна организация на движение

- на новоизградените перони в посока автостанция „Княжево“

- на 20.00 метра от светофара на ул. „Райска градина“ в посока бул. „Братя Бъкстон“

- на пероните на трамвайната спирка „Ул. Планинец“ в посока бул. „Братя Бъкстон“