Пак драма: Без сватби и кръщенета в Благоевград

Общество
21:28 - 16 Октомври 2020
2718
Пак драма: Без сватби и кръщенета в Благоевград

Сватби, кръщенета и други масови мероприятия на закрито в Благоевград се забраняват за 14 дни. Това реши областният кризисен щаб в петък, след като областта попадна в червената зона - над 120 заразени на 100 хил. население, а здравният министър призова да не се ходи в Благоевград.

“Няма да се затварят училища, детски градини и ясли, няма да има КПП-та. На този етап нищо не го налага. Ако заразените обаче се увеличат, ще обмислим и други мерки”, каза кметът на града Румен Томов.

Ще се засилят проверките по заведения, магазини и на общинския пазар за спазване на мерките. По градската уредба ще се подновят съобщенията и призивите за отговорно поведение.

В областта се правят най-много тестове и това е причината тя да е първа по брой заразени на 100 000 жители, смята кметът. Само от РЗИ досега са взети 4000 проби. От началото на пандемията там има 2514 положителни, а за денонощието Благоевград пак е на второ място с 91 инфектирани. Разпространението е дифузно.

Стръмният ръст на заразени в страната продължава с поредния антирекорд - 918 за 24 часа бяха обявени в петък, което е 14,5% от тестваните. Активни са 9885. В болница са 1426, от тях в реанимации са 74 души. Починалите за денонощието бяха 15.

Фелдшер и учител от Нова Загора и съдия от районния съд в Пазарджик са сред новите заразени.

Засилват се проблемите в по-малките болници. Тази в Добрич търси спешно 8-9 медсестри за първо и второ вътрешно отделение, за да може да работи нормално. COVID секторът е осигурен, обясни прокуристът д-р Георги Желязков. Сестрите, които се отзоват, ще получават по 100 лв. на дежурство. Интензивните отделения в болницата са осигурени за около 3 месеца, каза още Желязков. Причина за недостига е, че сестрите са в рисковата възраст и си тръгват.

Помещението за лаборатория за COVID-19 във Втора градска поликлиника в Добрич е осигурено, техниката е договорена, но няма лаборанти. Нужни са поне 5-има за денонощен режим на работа, каза кметът Йордан Йорданов.

Безплатните противогрипни ваксини за хората над 65 г. и рисковите групи за тази година са получени и предстои доставянето им до личните лекари, обяви в парламентарния контрол здравният министър проф. Костадин Ангелов. Те са 180 хил. - с 60 хил. повече от 2019 г., когато се имунизирали 113 хил. българи. Сега търсенето предвид пандемията е голямо и не е сигурно, че ще стигнат. Количества за свободна продажбата в аптеките обаче свършили през септември.

Здравният министър да актуализира Националния план за готовност при грипна епидемия и да се действа по него, поиска соцлидерката Корнелия Нинова. Това е нова инфекция, за която науката има над 40 хил. разнопосочни публикации. Ежедневно разискваме и гледаме от този план кое може да бъде заимствано и кое не, контрира я той.

Пореден скандал около маските на депутатите се разрази и вчера. Тъй като НС е сграда с контролиран достъп и не е обществено място, от БСП продължават да твърдят, че не е ясно трябва ли да ги носят. Георги Свиленски поиска РЗИ да отмени всички санкции срещу депутатите за неносенето на маска, но министърът направи забележка на левите да ги слагат.