Пак драма: Монасите в Зограф свършват лекарствата

Без българска делегация там на Гергьовден, Атон е затворен за посетители

Здраве
20:43 - 04 Май 2020
6326
Пак драма: Монасите в Зограф свършват лекарствата

Нова драма около коронавируса - монасите от Зографския манастир „Свети Георги” свършват лекарствата. Остават им малки количества, но нови не могат да си купят, тъй като на полуостров Атон важи забраната за посещение, която влезе в сила от 20 март, алармираха близки на нашите духовници там.

„Дарители, които традиционни ги снабдяват с медикаменти са приготвили големи количества, както всяка година, но не могат да им ги доставят в момента. Човекът, който можеше да пътува до България е под карантина”. Това съобщи за „Монитор”  Емил Велинов, директор на Дирекцията по вероизповеданията. „Всички там са здрави, не споделят за никаква симптоматика на COVID-19. Чувам с тях редовно по телефона”, увери Велинов пред „Монитор”.

В Зографската света обител живеят 44 човека, повечето са на възраст между 40 и 50 години. По-възрастните обаче имат хронични заболявания – гастрити и хипертония.

„Тази година заради затвореният Атонски полуостров и извънредното положение в Гърция българска делегация няма да пътува за празника на манастира, който е на Гергьовден”, каза Емил Велинов.

Традиционно от българска страна, освен официалните подаръци, за празника  ги зареждаха и с пити кашкавал, тенекии със сирене, брашно, ориз и всякакви варива и дълготрайни безместни храни, тъй като монасите там са вегетарианци.

Малко преди налагане на извънредното положение в Гърция на 20 март стана ясно, че 65-годишен гръцки монах, който не е пребивавал в нашия манастир на Света гора е заразен с коронавируса. Оказа се, че той се е инфектирал по време на посещение във Великобритания, където е бил с църковна делегация.  Дни по-късно се оказа, че има заразени и други двама  негови събратя от  манастира „Ксенофонт”.

Междувременно, трите ставропигиални манастира в България също разхлабиха мерките за посещения на поклонници. Това са Рилския, Бачковския и Троянския манастир, те са на пряко подчинение на синода, а не на съответните митрополити.

Посещенията в тях на богомолци не са забранени, но те трябва да спазват задължително отстояние поне на два метра и в храмовете да са с маски. Независимо от по-меките мерки, които влязоха в сила от неделя и възможността за възстановяване на хотелиерската и ресторантьорската дейност в страната при определени задължителни санитарни условия, в трите обители все още не приемат за нощувка в хотелските крила. Не канят и гости на манастирската трапеза, каквато е обичайната практика в манастирите.