Пак голям ръст на новозаразени в Швеция

По-рано тази седмица смъртността от коронавирус в страната надмина тази на Франция

Свят
17:52 - 05 Юни 2020
3556
Пак голям ръст на новозаразени в Швеция

Швеция отчете още едно голямо увеличение на новозаразените с новия коронавирус, като 1 056 души са дали положителни проби през изминалото денонощие.

Това е третият пореден ден, в който новозаразените са повече от 1 000 души, уточнява "Гардиън".

Докато данните за 2 214 заразени в сряда бяха частично обяснени с лаборатория, която е пуснала със закъснение резултатите, в четвъртък, след като бяха обявени още 1 084 новозаразени, шведските здравни власти изтъкнаха, че ръстът на заразените не може да бъде обяснен изцяло с увеличаването на тестването.

Главният епидемиолог на Швеция Андерс Тегнел каза на пресконференция вчера, че увеличението на новозаразените се наблюдава предимно в Западна Швеция и сред по-младите хора.

От началото на епидемията в страната са регистрирани общо 42 939 заразени, от които 4639 смъртни случая, след като в петък са регистрирани още 77 смъртни случая - не всички от тях ще са настъпили през последните 24 часа поради закъснения в местните райони. Смъртността остава доста под пик, достигнат в края на април.

Шведският подход за справяне с коронавируса е описан като "леко докосване", като магазините, фитнес залите и ресторантите могат да останат отворени, а обществеността просто помоли да избегнат несъществени пътувания или да излязат навън, ако не се разболеят.

Скептиците за блокиране, които смятат, че видовете мерки за блокиране, които се наблюдават другаде в Европа, са приветствали стратегията. Но критиките нарастват, след като смъртността на глава от населението в страната значително надхвърли близките си съседи.

По-рано тази седмица смъртността от коронавирус в Швеция надмина тази на Франция. Въпреки това той остава доста под Обединеното кралство, Италия, Испания и Белгия - всички държави, които налагат ограничения на свободите в опитите си да ограничат разпространението на болестта.