Пак криза за маски: Никой не ще да прави FPP2

Общество
21:00 - 24 Януари 2021
8501
Пак криза за маски: Никой не ще да прави FPP2

Голяма част от фирмите, които произвеждаха маски в началото на пандемията, сега нямат намерение да инвестират в маските с евросертификат като FFP2. Според собствениците им вложенията в този вид маски са големи, а времето, през което евентуално ще са задължителни, ще е кратко, за да си върнат инвестициите. И най-важното - не могат да се конкурират с цените на китайците на нашия и на европейския пазар.

Търновски производител на нетъкан текстил, който в началото на COVID кризата започна да произвежда маски, няма планове да произвежда FFP2 маски. Според шефа на “Екстрапак” Милен Георгиев ефективността им е почти еднаква с медицинските.

“Съществена разлика няма, по-скоро това е продиктувано от желанието на новопоявили се производители от Европа да ограничат вноса от Китай, но това няма да стане. Факт е, че цените паднаха, тези маски

FFP2 са в пъти по-скъпи от медицинските - 2 до 6 лева.  Това би принудило хората да ползват една маска продължително време, може да има по-скоро обратен ефект за разпространение на пандемията”, казва Георгиев.

Неговото предприятие произвежда основно материали за FFP-2 защитни средства и сертифицирани в Белгия медицински маски. Тестовете на изделията им показали 99% ефективност, което се дължи на електрическо филтриране.

“Наелектиризаме с 80 хил. волта този слой на определени места, които привличат полярните молекули. Особено в страни, където има голямо значение дали маската струва 1 евро или 10 цента, изискването за употребата на скъпи маски би довело до по-дългото им използване.

Резултатът ще бъде негативен и ще се появят мнения, че маските не работят.

Този тип маски биха работили в силно аерозолна среда, каквито са COVID отделенията, но няма смисъл такива да се ползват в публичния сектор”, допълва производителят.

Във Враца единственият производител на евросертифицирани маски е “Дитек”. Според собственика Стефан Любенов производството е спряно заради препълнени складове.

Нито една от петте фирми във Варна не произвежда евромаски, техни представители заявиха, че не са запознати с изискванията за това производство.

БТЛ Индъстрийз в Пловдив произвежда маски FPP2. От компанията заявиха, че продукцията им е предназначена както за страната, така и за чужбина.

В Смолянска област от началото на падемията 6-7 фирми шиеха маски. Повечето са текстилни предприятия, които временно работеха по такива поръчки. Сега половината заявяват, че няма да инвестират в този вид маски.