Пак ли откриха Нибиру ?

Гигантската планета се крие, установяват астрономи

Мистика
19:10 - 17 Януари 2022
6256
Пак ли откриха Нибиру?

Астрономи са открили газова планета, скрита преди това от наблюдение. Планетата TOI-2180 b има същия диаметър като Юпитер, но е три пъти по-тежка от него. Изследователите смятат, че гигантът съдържа 105 земни маси и е много по-близо до Юпитер от други подобни планети.

Изследването е публикувано в Astronomical Journal. Според учените това е специален космически обект. Планетата има орбита от 261 дни, намира се на 379 светлинни години от Земята, което е близо за екзопланета, а звездата й е много ярка. Учените могат да я наблюдават как преминава през нейното поле.

Любопитното е, че откритието е направено с помощта на астрономи любители, които вземат публично достъпни данни от спътници на НАСА като TESS и ги сканират, за да отбележат транзитите на планетата на равни интервали един от друг. Така групата наблюдатели информираха астронома Пол Далба от Калифорнийския университет в Ривърсайд за един такъв транзит и неговият екип започва да наблюдава гравитационното привличане на планетата към звездата. За да види втория транзит, ученият организира наблюдение от 14 различни телескопа на три различни континента. И въпреки че в резултат на подобни дейности са направени 20 000 изображения, нито едно от тях не дава ясен образ на планетата. Сега учените се надяват, че планетата ще може да бъде видяна през февруари, когато отново ще премине покрай своята звезда.

Разбира се, съобщението веднага породи спекулации и въпроси в интернет пространството за това дали огромната планета не е митичната и мистична Нибиру.