ПАК МАКЕДОНИЯ: Кирил Петков и Тошко Йорданов се надвикват в парламента

Четирима души пишели историята на България в момента, твърди премиерът

Политика
14:45 - 21 Юни 2022
3800
ПАК МАКЕДОНИЯ: Кирил Петков и Тошко Йорданов се надвикват в парламента

Вотът на недоверие, по който дебатират народните избраници, отново изведе спора между "Продължаваме промяната" и Има такъв народ до темата "Македония", въпреки че е за "финансово-икономически провал на кабинета". Премиерът Кирил Петков и лидерът на ПГ на ИТН Тошко Йорданов влязоха в остро пререкание кой кого и защо е решил да свали правителството. 

Няколко пъти задочно те се захапаха, като се стигна и до неприятни реплики като "не зайте оттам", "и да ми размахваш пръст, и да не ми, няма значение", изречени от сценариста на Слави Трифонов. В изказване от трибуната той отново повтори, че ИТН свалила доверието си от Кирил Петков, защото Асен Василев водел лоша финансова политика, а самият премиер нарушил коалиционното споразумение по отношение на Скопие. "Ние гласуваме вот на недоверие практически заради двама души", отсече Йорданов. 

Той обвини министър-председателя, че е работил "с ятото си от съветнички, за да махне ветото за РСМ. "Трябва да измислим нещо по въпроса с езика", казал Петков на Йорданов на среща в Министерския съвет, разкри кукувецът. 

"А на среща с Урсула фон дер Лайен говореше за българско малцинство. И аз го прекъснах, за да му кажа, че не приемам формулировка "малцинство", каза още Йорданов. Той твърди, че и това е протоколирано. 

Премиерът обаче не му остана длъжен и бързо отвърна: 

"Чух, че искате да свалите правителството, защото сме качили пенсиите и предлагаме да се качат с още, защото искаме да вдигнем заплатите на лекари и медицински сестри. И наричате всичко това инфлационно? Трябва да ви се извиним за това, че световните борси вдигнаха цените на петрола с над 50%? И това не е плод на вътрешна инфлация. Това е чисто и просто грозна лъжа". 

И продължи:

"Това с РСМ го чухме 1800 пъти, няма смисъл да го говоря. Това е една дъвка. 

А истината е, че те искаха 40% от парите да бъдат раздадени в една тъмна стаичка в МРРБ. Факт е, че сваляте правителството, защото парите не отидоха там, където искахте", обвини Петков Има такъв народ. 

И каза, че вотът на недоверие се дирижирал от четирима души извън пленарната зала. А в техните ръце била и съдбата на България: 

"Бойко Борисов се страхува, че правосъдието ще дойде и до него. Пеевски се страхува, че неговите фирми няма да получат строителните милиарди, а той най-вероятно има договорка с някого в тази зала. Г-жа Митрофанова не е толкова страшна и някой път може и да не я слушате за всичко, което казва. А четвъртият е Слави Трифонов". 

"От вас обаче утре зависи от вас, историята на България се пише в момента. Недейте да решавате политиката на страната от четири есемеса на четирима души, които дори не са в тази зала", призова отново Кирил Петков.