ПАК НАПЛИВ КЪМ ГЪРЦИЯ: 12 км опашка на Кулата

Южната ни съседка притеснена, че си внася COVID-19

Общество
08:30 - 04 Юли 2020
3104
ПАК НАПЛИВ КЪМ ГЪРЦИЯ: 12 км опашка на Кулата

Към 12 км стана опашката от чакащи автомобили на граничния пункт с Гърция „Кулата-Промахон” тази сутрин. Натоварено е и движението по Е-79, съобщава Нова телевизия. Сред автомобилите има много румънски туристи.

От понеделник пътуващите за Гърция ще бъдат пропускани единствено през граничен пункт „Кулата” и то след представен QR код.

Следващите 2 седмици ще са критични за начина, по който ще бъде регулиран приемът на чужди туристи в Гърция, обявиха здравните власти в Атина. Тъй като на 1 юли за полети отвориха всички гръцки летища и още първия ден приеха над 200 полета, след 14 дни ще се види дали чужденците ще са вдигнали ръста на случаите с К-19 в страната. В четвъртък са били отбелязани 23 нови случая на коронавирус, сред които 11 внесени отвън.


От понеделник в Гърция ще се влиза единствено през ГКПП Кулата-Промахон, реши окончателно гръцкото правителство. След опашка от над 5 км в петък сутринта, около обяд колоната на Кулата се стопи, но днес сутринта отново има километрични опашки.

Чакащите и вчера, и днес основно са румънци и сърби. На границата между България и Гърция е кошмар в летните жеги, коментират медиите в Букурещ.

Заради увеличените случаи на зараза Словакия извади България от списъка на сигурните страни. От 6 юли влизащите в страната българи ще трябва да представят отрицателен тест за коронавирус, правен в последните 96 часа преди влизането, и ще бъдат поставяни в 5-дневна карантина. От нея ще бъдат освобождавани след повторен отрицателен тест.