ПАК НЕ ИМ СТАНА! Вигенин и Данчо Цонев бяха на балотаж, гаврата продължава утре

ГЕРБ твърдо се отказа да издига кандидат

Политика
17:26 - 20 Октомври 2022
5090
ПАК НЕ ИМ СТАНА! Вигенин и Данчо Цонев бяха на балотаж, гаврата продължава утре

Отново няма избран председател на Народното събрание, след като и последният опит за деня не доведе до разбирателство. Вежди Рашидов  пожела на избраниците да се наспят и удари звънеца до утре.

ДПС потвърдиха, че стоят зад номинацията на Йордан Цонев за председател на Народното събрание. "Възраждане" изпълниха заканата си да издигнат непознат кандидат и посочиха Цвета Рангелова. След като няма консенсус за най-възрастният депутат, ние издигаме Кристиан Вигенин, заяви Корнелия Нинова от БСП.

Десислава Атанасова обяви, че това, което е започнало вчера трябва да приключи. И пожела успех на кандидатите. ГЕРБ няма да издигат кандидат и оставят правото на председател на трета, четвърта или дори пета парламентарна сила.

Ще гласувам за Йордан Цонев, защото не му споменах името, заяви Рашидов, шегувайки се с пропуска си при изборяването на трите кандидатури.

Цонев събра 102 гласа "за", против бяха 66, 57 се въздържаха. Вигенин - "за" 74, против седем, въздържаха се 144. Рангелова бе подкрепена едва от 27 души, 86 бяха против, а 112 се въздържаха. "Български възход" изпълниха заканата си да не участват в гласуването.

Стигна се до балотаж, на който представителят на ДПС запази своите 102 гласа, а Вигенин получи 73. С това драмата за днес приключи.