Пак ни порязаха: Приемането на България в Шенген се отлага "стратегически"

Според румънски евродепутат Австрия е променила решението си и май ще гласува "за"

Политика
21:14 - 30 Ноември 2023
8686
Пак ни порязаха: Приемането на България в Шенген се отлага "стратегически"

Приемането на България и Румъния в Шенген е отпаднало от дневния ред на насроченото за 4 и 5 декември заседание на министрите на вътрешните работи от ЕС, които трябваше да го гласуват. Това съобщава БТА, като се позовава на интервю на румънския евродепутат Рареш Богдан (ЕНП), дадено за телевизия "Антена 3".

Първоначално Испания, която в момента е ротационен председател на Съвета на ЕС и подготвя дневния ред на заседанията на министрите, беше обявила, че ще внесе точката за Шенген през декември. 

Според Рареш Богдан обаче гласуването ще бъде отложено, за да може парламентът в Нидерландия да гласува мандат на правителството по отношение на България. Очаква се депутатите да се съберат най-рано на 6 декември, като позицията ще е сред първите им решения, но ще дойде след приключването на съвета.

Румънският евродепутат Рареш Богдан

Според Богдан Румъния ще поиска извънредно събиране на вътрешните министри от ЕС в последните дни на годината или в началото на следващата, за да се вземе решението за приемането на двете държави, които чакат от 2011 г. Той отбелязва, че това, което се случва в момента, е "стратегическо оттегляне от дневния ред и не е предизвикано от страх от евентуален отказ на Австрия този път".

"Изгледите са много по-добри, чисто и просто е технически въпрос. Както знаете, ние започнахме този процес с България и в момента не можем да се отделим от България с отделен вот, защото ще трябва да започнем отначало цялата процедура. България има нужда от вот в нидерландския парламент, този вот ще се даде на 6 декември, ако новият парламент на Нидерландия се събере дотогава и се сформира мнозинство, а Съветът по правосъдие и вътрешни работи е на 5-ти", обяснява евродепутатът.

Рареш Богдан, който е член на комисията по вътрешни работи в Европарламента, казва, че Австрия, която също наложи вето на България и Румъния миналия декември, вече е променила позицията си.

"Радостната вест е, че Австрия поднови дискусиите, отново се отвориха дипломатическите канали и Австрия промени драстично позицията си в сравнение с преди една година. Все още не можем да кажем или да сме сигурни, че Австрия ще даде гласа си, но е сигурно, че в момента се водят дипломатически разговори на всички нива и нещата са обнадеждаващи", посочи евродепутатът, цитиран от БТА.

В момента най-активно обсъжданият в Брюксел вариант е влизането на България и на Румъния в Шенген на два етапа. Първо, през март отваряне на въздушните граници, а на по-късен етап - и сухопътните и морски граници.