Пак пазарлъци: Радев приема в президентството ПП-ДБ в 16 ч. днес

Коалицията е разделена по въпроса какво ще прави с втория мандат

Актуални новини
11:30 - 15 Юли 2024
1411
Пак пазарлъци: Радев приема в президентството ПП-ДБ в 16 ч. днес

Държавният глава Румен Радев ще се срещне с представители на парламентарната група на „Продължаваме Промяната-Демократична България“.

Разговорът, който ще се проведе на „Дондуков“ 2 от 16.00 часа, е по инициатива на парламентарната група.

В неделя, "Продължаваме промяната - Демократична България" официално поискаха среща с президента Румен Радев, за да обсъдят актуалната политическа обстановка и възможностите за решаване на политическата криза. Решението е било взето след обсъждане в рамките на коалицията.

Макар и да няма конституционно установен срок, очаква се тази седмица Радев да връчи втория мандат.

ПП-ДБ ще го получат, след като миналата седмица 17 депутати от парламентарната група на ДПС бяха изключени, с което Движението отиде на четвърто място с общо 23 депутати, а от ПП-ДБ станаха втората по численост парламентарна група в рамките на 50-ото Народно събрание, които имат 38 народни представители.

Все още не е ясно какво ще направят от ПП-ДБ, тъй като в рамките на коалицията се появиха различни призиви. ДСБ лансира идеята коалицията да вземе третия мандат и да опитат да съставят техническо правителство, но от ПП на няколко пъти потвърдиха отказа си и заявиха, че трябва да останат в опозиция, тъй като не виждат проевропейско и реформаторско мнозинство.

"Да, България" пък предложи това Народно събрание да се подложи на "тест" дали има антикорупционно мнозинство с приемане на декларация. Всичко това обаче беше преди да се промени парламентарната конфигурация и ПП-ДБ да станат втори по сила в НС.

Партия "Волт", която също е част от коалицията, призова да се върне празна папка на президента с втория мандат.