Пак пращат багери в Сараите на Доган

В първата процедура за възлагане на обществена поръчка през 2021 г. не бе подадена нито една оферта

Общество
10:28 - 04 Октомври 2023
9993
Пак пращат багери в Сараите на Доган

Областният управител на Бургаска област Пламен Янев е отправил покани към три общински и две частни дружества за събарянето на незаконните сгради в парка Росенец. Те са част от комплекса на н. Бутамята, известен като летния сарай на почетния лидер на ДПС Ахмед Доган.

Янев предприема тази стъпка след като и във втората процедура за възлагане на обществена поръчка за събаряне на сградите, обявена от държавата преди месец, отново не се яви нито един кандидат. След провала на първата процедура сумата за събарянето бе значително увеличена. "По тази причина администрацията следва процедурата по закон, а именно чрез отправяне на директни покани към строителни фирми", съобщават от областната администрация в Бургас.

Писмо-покана за сключване на договор е изпратено до три общински дружества, чийто основен предмет на дейност е строителство - "Чистота", "Бургасинвест и "Благоустройствени строежи". Покана е изпратена и до две частни строителни компании, които са проявили интерес към изпълнението на обществената поръчка, но не са подали документи за участие в процедурата по възлагането й.

В първата процедура за възлагане на обществена поръчка през 2021 г. не бе подадена нито една оферта. Ситуацията се повтори и при обявяването на втория търг. Сега сумата за извършване на дейностите по събарянето е увеличена от 68 200 лв. на 166 422,80 с ДДС, съобщават от бургаската Областна администрация.

Според Пламен Янев три от поканите са отправени към общински дружества, тъй като незаконното строителство е извършено на територията на Община Бургас и именно тя е отговорна за премахването, ако собственикът на имота не го направи.

Предмет и на третата процедура по възлагане на обществената поръчка е премахване на триетажна масивна сграда и преместваем обект за охрана, обявени за незаконни със заповеди на на кмета на Бургас Димитър Николов Те се намират на плажа в местността Отманли и към момента не се използват.