Пак протести в Германия заради мерките срещу пандемята

Свят
14:59 - 25 Май 2020
1668
Пак протести в Германия заради мерките срещу пандемята

В Германия избухнаха нови протести заради карантината в страната през уикенда, съобщава Euronews. Освен в Берлин, протестиращи се събраха и в Мюнхен и Щутгарт, за да демонстрират недоволството си от мерките за борба с пандемията, които правителството прилага.

Според демонстрантите мерките на властите - значително по-малко стриктни, отколкото на други места в Европа - са недемократични.

Броят на починалите от COVID-19 в Германия достигна 8 хил. души, което е много по-малко от други силно засегнати страни като Испания и Франция. Междувременно мерките за борба с вируса вече биват смекчавани в Германия - магазините, религиозните сгради, училищата и музеите вече отвориха врати.

Част от демонстрациите се водят от леви групи или противници на масовите ваксинации, но според експертите, това което ги обединява, е липсата на доверие към властите.

"Това се случва често с движения, които са насочени към нещо конкретно. Сега, когато имаме коронавирусна пандемия и има ограничения, свързани с нея, можете да видите много различни хора, които се обединяват зад нещо конкретно", казва проф. Свен Хутер, експерт по политическите движения и конфликти.