Пак рекорд: 51 са новите случаи на коронавируса

Общество
08:05 - 21 Април 2020 (обновена)
5212
Пак рекорд: 51 са новите случаи на коронавируса

51 са новите случаи на коронавируса за последното денонощие, съобщи шефът на Националния оперативен щаб ген. проф. Венцислав Мутафчийски. Общият брой на установените досега е 966 души, като активните от тях са 752. 

Увеличението за 24 часа е с 5,6%. Активните случаи са 752. Плевен бележи съществен ръст с 15 нови, отбеляза проф. Мутафчийски. Става въпрос за завод "Мизия" в града, където работят над 1000 шивачи. Симптоматика първо е дала една жена, която е доказана за COVID-19, а след това и семейството й е било изследвано, последвано от тестване на колегите й в цеха. С изключение на всички заразени, които са били в контакт в заразения цех и са асимптоматични, само един техник е развил клинична картина. Препоръчва се 14-дневно прекъсване в работата на завода.

Четирима души медицински персонал са заразени в страната, като те са във ВМА - двама лекари и медицинска сестра в интензивното отделение, в ИСУЛ и в болницата в Хасково. Трима нови души са излекувани.

Трима онкоболни са заразени. Те са били на терапия в болниците "Св. Иван Рилски" и "Св. София" и са се завърнали в Бургас. 

"Това е взрив на вътреболнична инфекция. До момента има 11 болни в "Св. Иван Рилски", каза шефът на Столичната здравна инспекция. Сутринта е установен още един заразен пациент там, но в друга клиника, както и още един лекар там. 

Двама души са починали през последното денонощие - мъж на 71 г. в болница "Св. София" с диабет и един във ВМА - с поставен стент, сърдечна недостатъчност и белодробни заболявания.

В болница са настанени 268 души, 34 от тях са настанени в реанимациите. 

По повод пускането на "зеления" коридор за имунизациите на децата от днес, шефът на НОЩ напомни, че това не е кампания, която трябва да се завърши от днес за утре. "Никога не можем да опишем всички ситуации в една заповед", добави пък държавният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. Препоръката към личните лекари е да извършват манипулациите в кабинетите си, а не в общите помещения на поликлиниките.

Обмисля се отварянето на парковете, но с мерки срещу събирането на групи и по думите на началника на НОЩ - срещу "пиенето на алкохол". Засега облекчаване на режима за вход и изход от София не се обсъжда. 

А по повод конспиративните теории, че вирус няма и ситуацията се преекспонира у нас, той отговори: "Ситуацията продължава да е тревожна. Днешните случаи са опашка от Цветница. Тази тактика за проактивно търсене на заразени върви от повече от 3 седмици, а не се дължи на повече тестове", уточни професорът. 

Ген. Мутафчийски обясни, че брифингът по повод слуховете за повишен радиационен фон, идващ от Украйна у нас заради пожара край АЕЦ "Чернобил" е бил провокиран от фалшиви съобщения от БАН.

"Да, може би не беше удачно времето за брифинга, но ескалацията продължаваше, особено с дъжда снощи. Това доведе до решението на премиера да се съобщи отговорно, че няма никаква опасност за обществеността", призна началникът на ВМА.