Пак се скараха за "зеления" сертификат в Народното събрание

ГЕРБ и ДПС категорично "за" въвеждането му за депутатите, ИТН и "Възраждане" са заедно "против"

Здраве
11:46 - 09 Декември 2021
3046
Пак се скараха за "зеления" сертификат в Народното събрание

Новите депутати пак се скараха "за" или "против" въвеждането на т.нар. "зелен" сертификат за вход в институцията по време на дебата за правилата, при които карантинирани законотворци да гласуват и участват в заседанията дистанционно. 

Очаквано, от ГЕРБ и ДПС категорично се обявиха "за", а ИТН и "Възраждане" - "против". Бившият шеф на "Пирогов" и депутат от ГЕРБ проф. Асен Балтов поиска коригиране на текстовете в предложението за дистанционното участие така, че сертификатът да се въведе и за пленарната зала, но Тошко Йорданов от ИТН скочи срещу него и го обвини в дискриминация. 

Депутатите на Бойко Борисов и Мустафа Карадайъ неколкократно напомниха, че България е първа по смъртност от ковид в ЕС и втора в света. 

Бившият здравен министър Костадин Ангелов коментира, че хората без сертификат, непреболедувалите и неваксинираните поставят под риск живота и здравето на всички.

„Въвеждането на зелен сертификат при по-малко от 25% ваксинирани е дискриминационно отношение. Но дори децата ни, които ходят на училище имат сертификат. Тези, които нямат не ходят. Не е наша работа да преценяваме дали това е деискриминация или не, има си комисия по този въпрос”, допълни Ангелов.

Зароди се и конспиративна теория - от Цончо Ганев - народен избраник на Костадин-Костадиновата група, че опитът за въвеждането на "зеления" сертификат цели ограничаване на достъпа на "Възраждане" до НС.

Д-р Александър Симидчиев (ДБ) отвърна, че доста по-отдавна се занимава с инфекцията, отколкото е депутат. И внесе уточнение, че карантинираните не значи, че са болни, а са контактни на болни. "Ние сме "за" зелените сертификати в парламента. Те са начин да управляваме риска, те ни показват кой е по-рисков или по-малко рисков", добави медикът.  

Снимка: Агнес Методиева