Пак се започва: Щурмува ни нов щам на COVID-19

Вирусът вече е превзел 15 държави

Актуални новини
11:50 - 16 Септември 2024
6596
Пак се започва: Щурмува ни нов щам на COVID-19

Четири години след появата на COVID-19 вирусът не се предава и продължава да ни мъчи. В последните седмици нов вариант на коронавируса се разпространява с пълна сила в Европа.

Щамът, известен като XEC, който е комбинация от вариантите KS.1.1 и KP.3.3, беше открит за първи път в Германия през лятото,

но вече е идентифициран в 15 държави. Здравните експерти предупреждават хората по целия свят за този нов вариант и предупредиха, че се разпространява много бързо, като "едва сега започва", пише "Телеграф". 

Д-р Елизабет Хъдсън, регионален шеф на инфекциозните болести за Kaiser Permanente Южна Калифорния, каза, че здравните експерти ще продължат да наблюдават варианта през следващите седмици. Тя обясни всичко, което е известно за XEC досега, включително неговите симптоми и как хората могат да се предпазят.

Основните симптоми на варианта XEC са подобни на тези, които хората изпитват при стандартните варианти на коронавируса като настинка и грип. Докато повечето хора се чувстват по-добре в рамките на няколко седмици, за други възстановяването може да отнеме повече време. Някои хора също могат да получат по-сериозно заболяване, което може да изисква хоспитализация.

Според здравните власти най-новите симптоми на COVID-19 могат да включват: висока температура, втрисане, продължителна кашлица, загуба или промяна на вашето обоняние или вкус, задух, чувство на умора или изтощение, болки в тяло, главоболие, възпалено гърло, запушен или хрема, загуба на апетит, диария, гадене или повръщане.

През последните години някои варианти на COVID-19 се оказаха по-тежки от други. За да разберем дали това е случаят с XEC обаче, ще трябва да изчакаме още няколко седмици или месеци, каза Д-р Елизабет Хъдсън, цитирана от Mirror.