Пак скандал: Тодор Попов лъсна в нов „Апартаментгейт”

Новини
11:36 - 10 Юни 2020
41744
Пак скандал: Тодор Попов лъсна в нов „Апартаментгейт”

Кметът на Пазарджик Тодор Попов, който съвсем наскоро нашумя с опита си да продаде родопската гора над село Црънча за 3 лева квадратния метър, отново е в центъра на скандала. Управникът се вкара в нов „Апартаментгейт” с опита да продаде общинско жилище на безценица на своя съгражданин и бивш кмет на Пещера Николай Зайчев.

Отдавна в пространството се знаят мераците на Зайчев към апартамент, намиращ се в централната част на Пазарджик на 4-ти непоследен етаж. Жилището е разположено в кооперация на изключително централно място – улиците „Гео Милев”, „Булаир” и „Беласица”. Същият този Николай Зайчев бе герой и преди четири години, когато в качеството си на кмет бе отправил молба за закупуване на жилището, което е обитавал като наемател в годините, в които е бил служител на подчинение на Попов. Абсудрът е, че Зайчев кандидатства като крайно нуждаещ се за получаване на общинско жилище - нещо, недопустимо за кмет на община.

Екскметът на Пещера Зайчев бил крайно нуждаещ се...

С днешна дата мераците не секват. По информация на отлично осведомени източници, на 13 май т.г. от 11 часа в кабинета на кмета Попов се провела среща между него и Зайчев - сегашен общински съветник в ОС-Пещера. На спявката Зайчев настоял, а Попов потвърдил, че на следваща сесия на ОС-Пазарджик предложението за закупуване на недвижимият имот ще бъде предложено за гласуване и подкрепено с гласовете на общинските съветници, близки до Попов. С тази търговска дейност Попов ще затвърди общоприетото вече мнение, че кметът продава евтино и купува скъпо, когато се касае за общински средства.

Николай Зайчев е бивш кмет на Община Пещера, позорно загубил изборите през 2019 г. Към момента е подсъден по дело, заведено срещу него в Районния съд в Пещера за клевета и обида. Зайчев е разведен с първата си жена и съжителства без брак с друга. От брака си има син, който е пълнолетен с дете и е в близки отношения с племенника на Тодор Попов - Александър Иванов.

Синът на Зайчев до март 2020г. е мандатен президент във НПО „Съвет за младежка политика”, чийто председател е именно племенникът на Попов - Александър Иванов. Жената, с която съжителства в момента Николай Зайчев и от която има дъщеря – Величка Ачева, е служител в местна пазарджишка кабеларка, която е известна с безкритичните си материали към управлението на Пазарджик.

Остава въпросът кой е крайно нуждаещ се в случая и защо жилището ще подлежи на продажба на хора, чиито интереси са силно оплетени политически и регионално. Припомняме, че Тодор Попов е родом от Пещера. На съвестта на общинските съветници на Пазарджик ще тежи решението дали това са действително крайно нуждаещите се жители на техния град.