Пак сменихме времето, идат инфаркти и депресии

Понеделник е критичният ден след превъртането на стрелките

Здраве
08:30 - 28 Март 2021
4189
Пак сменихме времето, идат инфаркти и депресии

Тази нощ превъртяхме часовниците си с час напред в 3 часа. Този цял час, който губим при всяко преминаване към лятно часово време, предизвиква напоследък куп дискусии и дори европейско допитване през 2018 г. с 4,6 млн. участници. Смяната на часа започва през 1916 г., а една от идеите на лятното часово време е да се използва максимално светлата част от деня и да се пести енергия.

Да, ама в последните години това не дава голям ефект върху околната среда и използването на електрическа енергия. Твърди се, че идеята за лятното часово време идва от Бенджамин Франклин, а за първи път сериозно предложението е направено от Уилям Уилет в „Пилеене на дневна светлина“. 

В България лятното часово време е въведено на 1 април 1979 г., но за  съжаление съвсем насериозно.

Противниците на смяната на часовото време твърдят, че това много често води до недоспиване, стрес, умора, депресия и нетрудоспособност. Здравето е основната тема в дебатите, като експерти сочат, че над 131 млрд. евро отиват за лечение на заболяванията, произтичащи от смяната на времето.

Смята се, че лятното часово време много често е виновно в ежедневието на хората – провалени срещи, пътувания, трудна настройка на биоритъма, както и свикване с новия режим. Много хора се оплакват от нарушения в съня, режима на хранене и спортната си активност, което води до липса на концентрация, случаи със заспиване на волана, промени в настроението, разстроен стомах, проблеми със съня, разстроена нервна система, главоболия.

Друга статистика сочи, че в дните след промяна на часа спешните повиквания се увеличават с 12%, самоубийствата със 66%, а инфарктите със 75%.

Смяната на времето засяга хората в активна възраст. Понеделник е критичен момент за хроничните заболявания, защото след няколко дни почивка тялото трудно се адаптира.

Всички медицински проучвания казват, че промените, които ни карат да местим часовника, се отразяват неблагоприятно на тялото. Въпреки това продължаваме да го правим, вместо веднъж да послушаме братушките от Русия за нещо умно. Те не пипат стрелките от 2014 г., а в Беларус по заповед на Лукашенко времето е фиксирано още от 2011-а.