Пак тапи по границите

За денонощие 15 000 коли са преминали през "Калотина", 10 хиляди - през "Капитан Андреево"

Актуални новини
13:33 - 27 Юли 2019 (обновена)
2625
Пак тапи по границите

Интензивният трафик извън България в разгара на лятото отново доведе до дълги опашки на граничните пунктове още от рано сутринта в събота. Най-натоварено е на българо-сръбския граничен пункт "Калотина", на българо-турската граница при "Капитан Андреево" и на българо-гръцкия ГКПП "Маказа".

На "Калотина" се преминава бавно както на входа, така и на изхода от България. „Ежедневно през пункта преминават голям брой МПС-та. В работни дни за денонощие се пропускат 8 000 коли с около 25 000 лица, в края на седмицата и почивните дни е почти двойно – за последното денонощие сме пропуснали 14 860 автомобила с 44 000 души”, каза пред Би Ти Ви началникът на ГКПП „Калотина” гл.инсп. Светослав Костадинов. 

Всички гишета работят, за да се преминава по-бързо през граничния пункт.  Извършват се и допълнителни проверки срещу африканска чума.

На българо-турската граница на ГКПП „Капитан Андреево“ трафикът е затруднен на изход зa товарни и леки автомобили. За последното денонощие оттам са преминали 10 хиляди автомобила. Същият трафик беше отчетен и миналата събота.

Причината за рекордния брой автомобили е придвижването най-вече на турски гастарбайтери от Западна Европа за Турция. На граничния пункт работят девет трасета за автомобили и едно за автобуси. Очаква се движението да бъде натоварено в тази посока и през първите седмици на август, след което трафикът ще се обърне към Западна Европа.

Интензивно е и движението при Малко Търново и в двете посоки. В този участък на българо-турската граница няма големи колони от коли, но преминаването се осъществява с известно забавяне.

На българо-гръцката граница на ГКПП „Маказа“ трафикът е интензивен на изход от страната.

На границата със Северна Македония движението е нормално на всички гранични контролно-пропускателни пунктове.

На българо-румънската граница трафикът е нормален на всички гранични контролно-пропускателни пунктове. Ремонтите на пътното платно от румънска страна ще бъде преустановени в периода от 26.07 до 28.07.