Пакистан арестува бившия премиер Имран Хан

Свят
14:14 - 09 Май 2023
1434
Пакистан арестува бившия премиер Имран Хан

Бившият премиер на Пакистан Имран Хан е арестуван, съобщава "Франс прес".

По данни на полицията той е бил задържан при явяването си в съда за едно от десетките висящи дела, откакто беше освободен от поста през миналата година.

В Туитър органите на реда уточниха, че бившият премиер е арестуван във връзка със случай на подкуп.

Пакистан е в дълбока икономическа и политическа криза, като Хан оказва натиск върху затрудненото коалиционно правителство за предсрочни избори.

На митинг през уикенда в Лахор той повтори обвиненията си, че старши офицер от разузнаването генерал-майор Фейсал Насир е участвал в опита за убийството му през 2022 г., по време на който беше прострелян в крака.

От своя страна Крилото на военните за междуведомствени връзки с обществеността заяви, че "това изфабрикувано и злонамерено твърдение е изключително жалко, достойно за съжаление и неприемливо".

"Това е последователен модел през последната година, при който служители на военни и разузнавателни служби са обект на инсинуации и сензационна пропаганда за постигане на политически цели", се подчертава в изявлението.

Критиките към военното ведомство са рядкост в Пакистан, където началниците на армията имат значително влияние върху вътрешната и външната политика и отдавна са обвинявани, че се намесват в назначаването и свалянето на правителствата.

Откакто беше свален през април 2022 г. след вот на недоверие, Хан започна да провежда антиправителствени митинги в Пакистан.