Пакистан получава първия си руски петрол на по-ниска цена

Новини
14:15 - 12 Юни 2023
1792
Пакистан получава първия си руски петрол на по-ниска цена

Днес Пакистан ще получи първата партида руски петрол, като това ще помогне на страната, която се сблъсква с недостиг на енергия.

Това бе обявено от пакистанския премиер, Шахбаз Шариф, и цитирано от "Франс прес".

Корабът, който превозва "руски суров петрол на по-ниска цена", пристигна вчера в пристанище Карачи, Южен Пакистан, и доставката трябва да бъде разтоварена днес, съобщи той вчера в "Туитър".

Това е първата доставка на руски петрол в Пакистан и открива нови отношения между двете страни, посочи премиерът.

От началото на военната операция срещу Украйна миналата година, Москва е изправена пред икономически санкции от западните страни и е намалила значително доставките на въглеводороди за Европа и САЩ, като се фокусира върху Азия, за да компенсира това намаление.

Пакистан, който се сблъсква с икономическа криза, засилена от хроничния недостиг на електроенергия, потвърди през май, че е подписал споразумение с Русия за покупка на петрол.

Мусадик Малик, пакистанският министър на петрола, посочи, че руските петролни продукти ще се плащат във валута на "приятелски страни". Резервите на Пакистан в долари са на опасно ниско равнище от месеци.

Обемът на тази първа доставка петрол е около 100 000 тона, според пакистанските медии.

Пакистан, като петата най-населена страна в света, се намира на ръба на дефолт, с неуправляема инфлация, силно обезценена национална валута - рупия и изтощени доларови резерви, предаде БТА.