Пакистан се нуждае от 16 млрд. за възстановяване след наводнение

Свят
11:06 - 09 Януари 2023
1035
Пакистан се нуждае от 16 млрд. за възстановяване след наводнение

Пакистан и ООН в понеделник провеждат голяма конференция в Женева след опустошителните наводнения, което се очаква да бъде голям тест за това кой плаща за климатичните бедствия, съобщи СиЕнЕн. Целта е да се съберат 16 млрд. долара за възстановяването на страната след бедствието. 

Рекордните мусонни дъждове и топенето на ледниците миналия септември доведоха до разселването на около 8 милиона души и убиха най-малко 1700 души в катастрофа, която бе обяснена с измененията на климата.

Реконструкцията, оценена на около 16,3 милиарда долара, включва възстановяване на милиони жилищни сгради и хиляди километри пътища и железопътни линии едва започва и още милиони хора може да изпаднат в бедност.

Исламабад, чиято делегация се ръководи от министър-председателя Шехбаз Шариф, ще представи рамка за възстановяване на конференцията, на която генералният секретар на ООН Антонио Гутериш и френският президент Еманюел Макрон също трябва да говорят.

Гутериш, който посети Пакистан през септември, по-рано описа разрушенията в страната като "климатична касапница".

"Това е ключов момент за световната общност да застане с Пакистан и да се ангажира с устойчиво и приобщаващо възстановяване от тези опустошителни наводнения", каза Кнут Остби, представител на Програмата за развитие на ООН в Пакистан.

Допълнителното финансиране е от решаващо значение за Пакистан на фона на нарастващите опасения относно способността му да плаща за внос като енергия и храна и да изпълнява задълженията си по държавния дълг в чужбина.

Въпреки това далеч не е ясно откъде ще дойдат парите за възстановяване, особено предвид трудностите при набирането на средства за спешната хуманитарна фаза на реакцията, която е около половината финансирана според данни на ООН.

На срещата на COP27 в Египет през ноември Пакистан беше в челните редици на усилията, които доведоха до създаването на фонд за щети за покриване на свързаните с климата разрушения за страни, които са допринесли по-малко за глобалното затопляне, отколкото богатите.

Въпреки това, все още не е известно дали Пакистан, с икономика от 350 милиарда долара, ще има право да използва това бъдещо финансиране.

Организаторите казват, че се очакват около 250 души на събитието, сред които високопоставени държавни служители, частни донори и международни финансови институции.

Пакистанският посланик в ООН в Женева Халил Хашми каза, че Исламабад е готов да плати около половината от сметката, но се надява на подкрепа от донори за останалата част. "Ние ще мобилизираме международна подкрепа чрез различни средства", каза той. "Очакваме с нетърпение да работим с нашите партньори."

Делегация на Международния валутен фонд (МВФ) ще се срещне с министъра на финансите на Пакистан в кулоарите на конференцията, каза говорител на кредитора в неделя, докато Пакистан се бори да рестартира спасителната си програма.

МВФ все още не е одобрил отпускането на 1,1 милиарда долара, които първоначално трябваше да бъдат изплатени през ноември миналата година.