Пакистан строи нова ядрена централа

Свят
11:09 - 21 Юни 2023
1638
Пакистан строи нова ядрена централа

Пакистан и Китай подписаха споразумение за 4,8 милиарда долара за изграждане на атомна електроцентрала с мощност 1200 мегавата. Това заяви пакистанският премиер Шехбаз Шариф, цитиран от СиЕнЕн.

Работата по проекта "Чашма 5" ще започне незабавно, поясни Шариф след подписването на меморандума за разбирателство между Китайското национално ядрено сътрудничество и Пакистанската комисия за атомна енергия.

Инвестицията от Китай в този проект в размер на 4,8 милиарда долара изпраща силно и ясно послание, че Пакистан е място, където китайските компании и инвеститори продължават да показват своето доверие и вяра, изтъкна Шехбаз Шариф.

Ядрената централа ще бъде построена в централната провинция Пенджаб. Подкрепата на Китай ще помогне на Пакистан да се откаже от зависимостта от изкопаеми горива.

Общият капацитет за производство на ядрена енергия в Пакистан нарасна до 1400 MW, когато шестата атомна електроцентрала в страната беше открита преди две години. Разположена в южния пристанищен град Карачи, тази централа с мощност 1100 MW също е построена с китайска помощ.