Пълен абсурд: Болници фалират заради COVID-19

Икономика
12:10 - 24 Март 2020
7124
Пълен абсурд: Болници фалират заради COVID-19

Шефове на болници в страната ревнаха, че може да фалират заради голям отлив на пациенти, които да лекуват с различни диагнози от COVID-19. До абсурдната ситуация се стигна, след като всички ресурси в страната бяха разпределени между големите клиники с обособени инфекциозни или белодробни отделения. 

Д-р Иван Иванов, управител на общинската болница „Св. Иван Рилски“ в Горна Оряховица, която е втората по големина в страната, собственост на местна власт, обясни, че заплащането от НЗОК е на база извършената дейност в рамките на месеца - така е по закон. "Тоест бюджетът на лечебните заведения зависи пряко от пациентите, които са лекували, а от това на свой ред зависят и заплатите на лекари, медицински сестри, санитари и т.н. Заради ограниченията, въведени с извънредното положение заради коронавируса, са спрени планови операции и други лечебни дейности, тоест закономерно пациентите намаляват извън тези със спешни състояния. Същевременно заради риска от вируса изискванията към болниците са завишени", коментира медикът пред БНР. 

"До момента в болницата капацитетът е запълнен под 50%, което ще се отрази на приходите в края на месеца. Следващия месец, ако продължат така нещата, ще бъде още по-ниска заработката, а в същото време са увеличени разходите, свързани с поддържането на по-висока степен на дезинфекция и по-често използване на лични предпазни средства", добавя той. 

Вчера обаче Националният оперативен щаб за борба с коронавируса обяви, че ще задължи всяка болница в страната да се приведе в готовност да лекува пациенти с него. В Горна Оряховица обаче разполагат само с два респиратора и 6 легла за тежки случаи, което е крайно недостатъчно. Очаквано, лечебницата не разполага и с бюджет да осигури повече машини, заради което се налага да разкрие дарителска сметка. Това означава, че към момента болницата търпи огромни финансови загуби заради липса на пациенти, а в същото време не е готова да приеме COVID-19 пациенти.