Пълен локдаун в някои области на Италия

Актуални новини
11:23 - 04 Ноември 2020
2000
Пълен локдаун в някои области на Италия

„COVID-19“ превръща Италия в истински семафор - от четвъртък, 5-ти ноември, страната „ще свети“ в червено, оранжево и зелено в зависимост от разпространението на опасната болест.

С цел спирането на стремглавия ход на заразата между Алпите и Сицилия правителството на Джузепе Конте раздели територията на три части и ги оцвети в споменатите цветове. Подписаното в полунощ от премиера постановление предвижда новите строги мерки срещу коронавируса да бъдат прилагани до 3-ти декември, но според здравните власти те ще бъдат продължени поне до коледните празници.

В „червените зони“ се въвежда на практика пълен „локдаун“, тъй като в тях ще работят единствено жизнено важните производства, магазините за хранителни стоки, аптеките и банковите клонове.

Присъствени занятия ще имат само учениците до първи прогимназиален клас, тоест до 12 години, докато всички останали ще се учат „он лайн“. Забранява се излизането от територията не само на областта, но дори от собствената община, освен по здравословни и важни професионални причини. Возилата на градския транспорт пък ще качват пътници до запълването на 50 на сто от капацитета им, като контролът е поверен на полицията.

Кафенетата, барчетата и ресторантите ще останат заключени, разрешава се само доставката на храна за вкъщи от упълномощени да я приготвят кухни на заведения за хранене. „Полицейският час“ ще влиза в сила от 22 часа до 6 сутринта, като придвижването на хора през това време се разрешава само по здравословни причини и със собственоръчно подписана декларация.

Абсолютно е забранено събирането на групи от хора по площади, улици и паркове не само като досега след 20 часа, но през целия ден. Спират се тренировките в различните спортове, като се толерират индивидуалните разходки на открито и бягането за здраве.

В оцветените в оранжево региони ще работят всички производствени предприятия, но остават затворени кръчмите и кафенета, като ще действат бръснарниците, фризьорските салони и естетическите центрове.

На училище пък ще ходят подрастващите до трети прогимназиален клас, гимназистите и студентите ще се учат „он-лайн“, разрешава се спортът на открито. Безпроблемно е напускането на общините, но се забранява пътуването до други области и най-вече до обявените за „червени зони“. Остават натоварването на градския транспорт до 50%, „полицейският час“ от 22 часа, забраната за събиране по улици и площади на групи от хора през целия ден.

Доколкото до „зелените зони“, то в тях остава да действат правителствените мерки за борба срещу коронавируса в декрета от миналия 24 октомври – ще работят всички предприятия и магазини, но МОЛ-овете ще са затворени през уикендите, кафенетата и ресторантите ще спускат кепенци в 18 часа, он-лайн ще са занятията в средните и висшите учебни заведения.

„Полицейският час“ ще бъде като в цялата страна, няма да се допуска събиране на хора по улици и площади. За нарушителите на постановлението са предвидени глоби от 400 до 5000 евро.

Така от утре в „червено“ в Италия би трябвало „да светнат“ смятаните за високо рискови на „Ковид-19“ области Ломбардия, Пиемонт, Алто Адидже, Вале Д’Аоста, и Калабрия. „Оранжеви“ ще бъдат пък Пуля, Сицилия, Лигурия и Венето,  като за Кампаня ще се реши днес дали да е в тази група или да бъде отпратена при „червените“. Останалите десет области на Италия, включително и „столичната“ – Лацио, ще бъдат „зелени“.

Правителството бе принудено да приеме новите строги мерки срещу галопиращата зараза под натиска на вдигнатите под небивала тревога здравни власти – само във вторник бяха регистрирани 28 244 новозаразени при 182 287 тампона, за съжаление починаха 373 души – толкова много смъртни случаи не е имало от май, нови 203-ма пациенти пък бяха приети в интензивна терапия, навсякъде са пълни отделенията за лечение на „Ковид-19“.