ПЪЛЕН ТАШ*К! Руското посолство се похвали със " суперкомпютър", вижте го

Машината може да си я сглобите вкъщи за около 3000 долара

Общество
22:53 - 01 Септември 2023
12007
ПЪЛЕН ТАШ*К! Руското посолство се похвали със "суперкомпютър", вижте го

Нов ”суперкомпютърен комплекс” бил разгърнат в Новосибирск, на основата на руски технологии, похвали се страницата на руското посолство у нас в страницата си във фейсбук.
 
Технологичният клъстер бил разработен на територията на Новосибирския държавен университет, и ще може да се ползва за проекти, свързани с изкуствен интелект и машинно обучение, отбелязват още хората на Митрофанова.

Ето ги и детайлите за мощността на "суперкомпютъра" - той имал седем сървъра с общ капацитет от 392 ядра, минимална скорост на трансфер на данни 75 гигабита в секунда и пикова производителност от 47 терафлопа.

Ако това не ви говори нищо, машината е абсолютен ташак - една-единствена от най-новите видеокарти на Nvidia - RDX4090 за 1600 долара, има16 384 ядра. И производителност от 89 терафлопа.

Разбира се, можем да сравним новосибирския суперкомпютър и със скъпа потребителски процесор - например най-мощният в момента AMD Ryzen Threadripper PRO 5995WX, който струва 7600 долара. Той има 64 ядра, което на 7 сървъра би означавало 448 ядра.

Това означава, че по-мощна версия на новия руски суперкомпютър може да бъде направена в най-добрия случай за 3000 лева у дома.

За капак руското посолство е илюстрирало новия суперкомпютър с откраднато изображение от център на фейсбук.