Палестинец уби двама израелци на Западния бряг

На този етап няма информация за мотивите за нападението

Свят
12:32 - 15 Ноември 2022
1295
Палестинец уби двама израелци на Западния бряг

Палестинец уби двама израелци и рани четирима други при нападение с нож в селище на окупирания Западен бряг във вторник, преди да бъде застрелян от израелски служители по сигурността, съобщиха здравни служители и палестинските власти, цитирани от Асошиейтед прес.

Службата за спешна помощ потвърди, че двама души са били убити в селището Ариел. Четиримата ранени са настанени в болница в тежко състояние.

Израелските военни казаха, че палестинецът е нападнал израелци на входа на индустриалната зона на селището, след което е продължил към близката бензиностанция и е намушкал още хора там.

Първоначалните доклади на израелските новини казаха, че нападателят се е опитвал да избяга от местопрестъплението и е избягал с кола по съседната магистрала, блъснал се е в насрещния трафик, след което е избягал от автомобила. При последващата гонитба е бил прострелян смъртоносно. Палестинското министерство на здравеопазването по-късно потвърди, че има убит палестинец.

На този етап няма информация за мотивите за нападението и никоя въоръжена групировка не е поела отговорност за случая.

Израелският премиер Яир Лапид изпрати съболезнования на семействата на загиналите при атаката и каза, че Израел "се бори с тероризма непрекъснато и с пълна сила".

"Нашите сили за сигурност работят денонощно, за да защитят израелските граждани и да навредят на терористичната инфраструктура навсякъде и през цялото време", каза той.

Това поредният случай на израелско-палестинско насилие на Западния бряг и в Източен Йерусалим, при която тази година бяха убити най-малко 23 израелци и над 130 палестинци, което прави 2022 г. най-смъртоносната от 2006 г. насам.

Израел превзе Западния бряг по време на Близкоизточната война от 1967 г., заедно с Източен Йерусалим и Ивицата Газа. Палестинците разглеждат към тези територии като своя бъдеща независима държава.

Вчера палестинците отбелязаха 18-та годишнина от смъртта на техния водач, основател на Организацията за освобождение на Палестина (ООП) и първи президент на Палестинската автономия Ясер Арафат.