Палестинските милиции отвърнаха на Израел с над 60 ракети

Междувременно напрежението в окупирания Западен бряг остава високо

Свят
16:56 - 10 Май 2023
1477
Палестинските милиции отвърнаха на Израел с над 60 ракети

Палестинските бойци в Ивицата Газа са изстреляли над 60 ракети към Израел, след като израелските военни съобщиха, че са извършили нова серия въздушни удари по ракетни установки на "Ислямски джихад".

По данни на здравните служби най-малко двама палестинци са били убити в Газа. Няма данни за сериозни наранявания в Израел, където се твърди, че повечето ракети са били прехванати.

Всичко това се случва ден след като израелските сили нанесоха удари по тренировъчни лагери в палестинския анклав и убиха трима високопоставени командири на местната групировка "Ислямски джихад". Заедно с тях загинаха още 10 души - шест жени и три деца, според Асошиейтед прес.

"Ислямски джихад" се закани да отмъсти, но през нощта не е имало ракетен обстрел. Вместо това групировката предупреди Израел да очаква нейната реакция навсякъде и във всеки един момент. Израелският премиер Бенямин Нетаняху заяви, че всяка ескалация от страна на бойците, подкрепяни от регионалния враг Иран, ще бъде посрещната със "съкрушителен отговор".

Палестинците заявиха, че престрелката в сряда е започнала с няколко силни експлозии в южната част на Ивицата Газа, пише БиБиСи Израелските сили за отбрана (IDF) съобщиха, че самолет е насочил оръжието си към бойци на "Ислямски джихад", пътуващи с автомобил към скрита ракетна установка в района на Хан Юнис. Около час по-късно IDF обяви, че са започнали да атакуват подземни ракетни установки, принадлежащи на "Ислямски джихад", за да осуетят планирани нападения.

Палестинските медии съобщиха за удари в град Газа, северния град Баит Лахия и южния Рафах. Палестинското министерство на здравеопазването в Газа съобщи, че един човек е загинал, а друг е тежко ранен при първоначалния удар в Хан Юнис. Друг мъж на около 50 години е бил убит при удар в северния район Бейт Ханун.

Малко след това палестински бойци са започнали да изстрелват ракети от Газа, а в общините в Южен Израел са се чули сирени за тревога.

Израелски официални лица съобщиха, че една от ракетите е ударила празна къща в град Сдерот, който се намира само на 1 км от Газа. Друга ракета е ударила покрива на детска градина в кибуца Нирим, който се намира близо до южната част на Газа, но никой не е пострадал. От болницата в град Ашкелон съобщиха, че са приели няколко души, пострадали при бягството си към бомбоубежището.

По-късно към централната част на Израел са били изстреляни ракети, които са задействали сирените в района на Тел Авив, на 80 км от Газа.

Обединените палестински съпротивителни фракции излязоха с изявление, с което обявиха начало на операция "Отмъщението на свободните".

Междувременно напрежението в окупирания Западен бряг остава високо, след като Израел извърши обиски през нощта. Двама палестинци бяха убити в град Кабатия от израелските сили, които заявиха, че двойката е стреляла по тях.