Пълна каша: И Радев, и Главчев ще участват в Срещата на върха на НАТО

Политика
13:24 - 21 Юни 2024
3802
Пълна каша: И Радев, и Главчев ще участват в Срещата на върха на НАТО

Президентът Румен Радев и служебният премиер и външен министър Димитър Главчев ще участват в предстоящата Среща на върха на НАТО, съобщават от правителствения пресцентър. Срещата ще се проведе от 9 до 11 юли във Вашингтон. 

До това решение се стигна, след като преди ден Главчев изпрати писмо до председателя на парламента Рая Назарян от ГЕРБ, в което настояваше Народното събрание да реши дали той или Радев да представлява страната на предстоящото събитие. Днес изтича срокът за регистрация за срещата на върха на НАТО, но парламентът не взе решение по темата.

Въпросът е бил обсъден на председателския съвет на Народното събрание преди началото на пленарното заседание в петък, но не било постигнато съгласие. "Реши се, че Народното събрание няма да взима отношение, Главчев да реши сам какво смята да прави – дали да отива той, дали да отива президентът", каза пред журналисти Цончо Ганев от "Възраждане".

ДПС, "Продължаваме промяната- Демократична България" и "Величие" смятат, че на срещата трябва да иде Главчев. БСП и "Възраждане" – че трябва да е Радев. Лидерът на ГЕРБ пък обяви, че "по наше време ходеше президентът". 

Лидерът на ДПС Делян Пеевски също обяви, че не президента Радев, а Главчев трябва да участва в срещата. "Не трябва да се допуска още веднъж Радев да използва този най-висок форум на НАТО за разпространение на руска пропаганда и всяване на страхове в българското общество, на каквито скандални случаи бяхме свидетели", заяви Пеевски. По думите му страната ни трябва да има представител с ясен евроатлантически профил, който да изрази категорично и еднозначно неотменимостта на ангажимента ни към всички решения на Алианса, свързани с легитимното право на Украйна да се отбранява от непровокираната военна агресия на Русия.

"Категорична позиция за това, че България трябва да бъде представена на срещата на върха на НАТО във Вашингтон от министър-председателя Димитър Главчев", допълни Пеевски.

Среща на върха на НАТО ще се проведе в периода от 9 до 11 юли във Вашингтон. Форумът е най-високото ниво на вземане на решения в Алианса и ще отбележи 75-та годишнина на Северноатлантическия договор, подписан именно във Вашингтон. Решенията, които ще бъдат взети на срещата във Вашингтон, предполагат изпълнение на дългосрочни ангажименти от съюзниците, с особен акцент към инвестициите в отбраната на всяка страна-член на НАТО и дългосрочната подкрепа за Украйна и финансовото ѝ обезпечаване.