Палят стълбове с клетки за 5G в Полша

Кулите са няколко хиляди и не може всяка една от тях да бъда охранявана

Новини
12:42 - 08 Юни 2020
1643
Палят стълбове с клетки за 5G в Полша

Вълната от вандалски прояви срещу монтирането на кули за клетки на 5G-комуникации стигна до Полша, заяви заместник-министърът на информатизацията Ванда Бук.

В продължение на няколко седмици се наблюдава засилване на „антимрежовите” движения, които включват разрушаване на телекомуникационната инфраструктура. Паленето на стълбове за поставяне на клетки не са единични случаи, цитира агенция РАР изказването на Бук.

Първият подобен случай е бил регистриран миналата година и дори е бил забавен в известен смисъл, споделя заместник-министърът. Група хора, които са унищожили стълба, са излъчвали онлайн акцията си, за което им е била необходим същият този стълб, който са унищожили.

Кулите за монтиране на клетки за 5G-мрежа в Полша са няколко хиляди, което не позволява всяка една от тях да бъда охранявана.

„Осъзнаваме, че действията на движението на противниците на 5G и разпространението на дезинформация за вредата от 5G са целенасочени и тези групи получават финансиране за дейността си”, подчерта Бук.

Той заяви, че полското правителство активно противодейства на нападенията срещу 5G мобилната комуникация, като провежда не само образователни кампании, но и включва действията на правоохранителните органи. Това не е лесна задача, признава заместник-министърът, тъй като е много трудно да се противодейства на емоциите с лекции по физика, още повече, когато обществото е слабо информирано по темата.

Бук заяви, че се надява обществото да прояви повече заинтересованост към съвременните технологии, „тъй като епидемията от коронавирус накара хората да разберат важната роля на интернет и мобилните телефони в живота им”.