ПАНАЦЕЯ: Синият чай лекува всичко

Актуални новини
16:23 - 11 Ноември 2024
3602
ПАНАЦЕЯ: Синият чай лекува всичко

Смята се, че синият чай може да „излекува всичко“ благодарение на разнообразните си ползи за здравето. Напитката, известна също като чай Оолонг, е традиционна за Китай и има синкав оттенък. Извличана е от растението Camellia sinensis.

Той може да променя цвета си в зависимост от това, с какво е смесен, поради своето pH и има вкус, по-близък до този на зеления чай, отколкото на черния.

От векове чаят се използва в Тайланд, Виетнам, Бали и Малайзия за готвене, боядисване на тъкани или дори за производство на козметика. Според Испанската фондация за сърцето веществата в синия чай активират органолептичните свойства и предотвратяват развитието на заболявания като рак, инфаркт на миокарда, инсулт, невродегенеративни процеси и патологии на имунната система.

Напитката също така подпомага дихателните функции, намалява нивата на кръвната захар и холестерола и предпазва черния дроб. Пиенето на чаша син чай намалява вредните концентрации на триглицеридите и лошия LDL холестерол, като същевременно повишава нивата на добрия HDL холестерол, предотвратявайки атеросклероза, инфаркт, кръвни съсиреци или хипертония.

Той помага и при диабет, тъй като наличието на фенолна киселина подобрява секрецията на инсулин, регулира метаболизма на глюкозата и предотвратява прекомерното усвояване на захарта. Чаят оолонг също така помага за по-добър сън през нощта, като подпомага отпускането на мускулите, тъй като не съдържа кофеин. Той подготвя организма за дълбока и продължителна почивка, поради което се препоръчва за хора, страдащи от нарушения на съня.

Благодарение на високото си съдържание на антиоксиданти чаят спомага за потискане на действието на свободните радикали и подобрява здравето на кожата, като предотвратява появата на бръчки. Смята се, че е полезна и при екземи и слънчеви изгаряния.

Наличието на биофлавоноиди насърчава растежа на косата, спомага за нейното сгъстяване и поддържа естествения ѝ цвят. Въпреки че може да се консумира по всяко време на деня, експертите препоръчват да се пие след хранене, тъй като подпомага храносмилането.