Панайот Рейзи - аут от кметския стол

Кметът на Созопол и главният счетоводител на общината присвоили 2 000 000 лева с ремонти, отсече държавното обвинение

Крими
11:48 - 03 Април 2019
1853
Панайот Рейзи - аут от кметския стол

Софийската градска прокуратура (СГП) внесе в Специализирания наказателен съд (СНС) предложение за отстраняване от длъжност на кмета на Созопол Панайот Рейзи и главния счетоводител на общината Златка Мусева за присвояването на над 2 милиона лева с ремонтни дейности.

Златка Мусева е привлечена към наказателна отговорност на 1 април 2019 г. В хода на разследването е установено, че в резултат на престъпната дейност на тандема и техен съучастник от 29 август 2014 г. до 27 март 2017 г. в качеството си на длъжностни лица и след предварителен сговор са присвоили над 2 000 000 лв. на общината, поверени им да ги управляват, като присвояването е в особено големи размери, представляващо особено тежък случай. Третият участник в престъпната схема – Венцислав П. , също е привлечен към наказателна отговорност на 28 март 2019 г.

За улесняване на престъплението Панайот Рейзи и Златка Мусева са извършили и документни престъпления, като съзнателно използвали фалшиви частни документи – договори и фактури. Врътката се изразявала в изплащането на суми от бюджета на Созопол по фактури за извършени ремонти. Като основание за банковите преводи се сочели договори за извършени реновации, но сумите постъпвали по сметка на физическо лице, нямащо нищо общо с фирмата изпълнител.

Самите фактури и договори не произхождали от лицата, сочени за техни автори, и това обстоятелство било известно на двамата обвиняеми. Тъй като повдигнатото обвинение е за умишлено престъпление, извършено във връзка с работата на дуета, съществуват достатъчно основания да се счита, че служебното им положение ще създаде пречки за обективното, всестранно и пълно изясняване на обстоятелствата по делото, допълват от прокуратурата, пише държавното обвинение.