Панаирът в Пловдив става културна ценност

Концепцията е изготвена в Министерство на икономиката и предстои да бъде оповестена

Актуални новини
09:36 - 15 Януари 2024
5174
Панаирът в Пловдив става културна ценност

Нова стратегия за развитие на Пловдивския панаир предвижда там да се провеждат световни икономически форуми, онлайн събития и платформи, фестивали, обучения, както и стартъп събития.

Концепцията е изготвена в Министерство на икономиката и предстои да бъде оповестена. Тя предвижда да  се  стабилизират и подобрят финансовите показатели на дружеството, за да върне рухналия през последното десетилетие международен престиж на панаира. Ще се преформатира управленската структура, а сградите ще бъдат вписани в списъка на недвижимите културни ценности. Така ще се стопират изкушенията на мястото му да изникнат жилищни или търговски комплекси.

Още в началото на миналото лято министърът на икономиката Богдан Богданов даде ясен знак, че държавата ще си върне главната роля в Пловдивския панаир,

за да стопира опитите на бизнесмена Георги Гергов да овладее целия контрол там, Тогава общината във Варна по времето на кмета Иван Портних прехвърли акциите в дружеството на компанията на Гергов “Пълдин туристинвест”, а пловдивската община или не успя,или не поиска да спре това. На практика така бизнесменът увеличи дела си в панаира, и от 50.3% получи контрол над 79.3% от акциите.

До дни министърът и новият кмет на Варна Благомир Коцев сядат на една маса, за да обмислят най-бързата стратегия как държавата може ди си върне влиянието в панаира в Пловдив.

За контрола над международния изложбен център от години се водят спорове. През 2023 г. Богданов започна пореден опит за съживяването на дружеството, но затова държавата трябва да запази собствеността си в него. През сега миналата седмица се включи Благомир Коцев, който заяви, че акциите от Пловдивския панаир трябва да бъдат върнати на държавата.

Радвам се, че имаме единомислие с Благомир Коцев. Ще направим срещи с него, ако е необходимо и с представители на общинския съвет във Варна, коментира Богданов и допълни, че министерството на икономиката трябва да влезе в ролята си на акционер в Пловдивския панаир, за да се развива и върне нивото, на което е бил.