Панамският канал пресъхва - спират големите кораби от 25 юни

Новини
12:56 - 23 Юни 2023
2820
Панамският канал пресъхва - спират големите кораби от 25 юни

Една от най-важните морски транспортни артерии в света - Панамският канал, от 25 юни ограничава преминаването на големи кораби. Причината - ниското ниво на водите в резултат от тежката суша в региона.

Панамският канал е ключова връзка между Атлантика и Тихия океан, като корабите преминават през система от шлюзове. Те се захранват от големи сладководни резервоари - изпразнят ли се, могат да възникнат сериозни проблеми.

Най-голям е трафикът от Северна Европа към западния бряг на Южна Америка, като всяка година около 250 000 контейнера пътуват в тази посока.

През Панамския канал минават 3,5% от цялата глобална търговия.

Считано от 25 юни, кораби с газене над 13,3 метра няма да бъдат допускани през канала. Това означава, че най-големите плавателни съдове, които ще преминават, ще са контейнеровозите тип Panamax.

Опасенията на властите са, че по-голям кораб може да заседне и така да блокира целия трафик - както стана с Ever Given, който затвори Суецкия канал през 2021 г.

На този етап LNG газовозите няма да пострадат, защото те не достигат подобна дълбочина,

но заради увеличението с 31,4% на техния трафик след избухването на войната в Украйна бяха въведени допълнителни митнически такси.

Освен това ограниченията може да се затегнат и още - очакванията са през юли недостигът на вода да достигне рекордни нива след необичайно ниските валежи в периода между февруари и април.