Panasonic въвежда четиридневна работна седмица

Компанията планира по-гъвкави графици, ще се насърчава дистанционната работа

Новини
12:18 - 10 Януари 2022
1367
Panasonic въвежда четиридневна работна седмица

Японската компания Panasonic обяви, че минава на четиридневна работна седмица. Това идва на фона на препоръките на японското правителство през миналата година през юни, а именно преминаването към четиридневна работна седмица.

Като цяло Япония е известна с едни от най-дългите работни седмици в часово измерение.

"Трябва да мислим за благосъстоянието на нашите служители", заяви изпълнителният директор на Panasonic Юки Кусуми, цитиран от Nikkei и money.bg.

Компанията планира по-гъвкави работни графици. Така например ще се насърчава дистанционната работа

и ще се дава възможност на работниците да решат дали искат да се преместят в друг град без семействата си - често срещана корпоративна практика в страната.

Това решение на Panasonic последва политиката на някои японски компании, които въвеждат четиридневна работна седмица като фармацевтичната фирма Shionogi и компанията Encourage Technologies. И двете ще предлагат опцията от април, пише още Nikkei.

Около 8% от японските компании предлагат повече от два почивни дни в седмицата през 2020 г. според официално проучване.

Четиридневната работна седмица съществува отдавна в САЩ, но не е много популярна. Това обаче може да се промени в хода на пандемията и то по целия свят.

Миналата седмица американската компания за електронна търговия Bolt премина на четиридневна работна седмица, след като изпробва този вариант и отчете по-висока производителност и удовлетвореност на служителите по отношение на баланса работа-личен живот.