Пандемия 2021: 477 медици полагат Хипократова клетва за пръв път онлайн

Здраве
18:40 - 17 Февруари 2021
3165
Пандемия 2021: 477 медици полагат Хипократова клетва за пръв път онлайн

477-те млади лекари от Випуск 2020 на Медицински факултет към МУ-София ще са първите лекари у нас, които ще положат Хипократова клетва онлайн. Това се налага заради епидемичната обстановка, но все пак всички медици ще се закълнат и втори пък – присъствено, когато получават дипломите си, пише специализираното издание "Скенер нюз". 

За първата по рода си онлайн церемония по полагане на Хипократовата клетва в специално уеб пространство ще се пресъздаде атмосферата на тържественото присъствено дипломиране на всички абсолвенти заедно. Осигурено е директно предаване на хибридното събитие, за да могат и близките на младите лекари да го наблюдават и да са съпричастни, както повелява традицията в най-стария медицински университет у нас.

„Ръководството държи да продължи традицията за тържественост в този важен за младите лекари ден, така че, въпреки необичайните условия, да имат възможност да се почувстват празнично и да запомнят този момент. Нашият университет държи на иновациите и затова решихме да се възползваме от модерните технологии и, благодарение на техните възможности, да изпратим достойно Випуск 2020. С декана, проф. Димитър Буланов, намерихме най-разумния вариант”, сподели акад. Лъчезар Трайков, ректор на МУ-София.

По думите на проф. Буланов на първо място за ръководството е животът и здравето на завършващите млади лекари, както и сигурността на техните близки. Той подчерта, че именно лекарите трябва първи да дават пример за спазване на установените в държавата правила. „Лекарската професия изисква много саможертви. Това, че традиционната церемония с няколко хиляди души в НДК няма да се състои, както е било години наред, е първата професионална саможертва на младите лекари от Випуск 2020 в началото на техния път. Така те дават пример на цялото общество”, подчерта проф. Димитър Буланов.

Церемонията ще започне на 22 февруари с връчване на наградите „Златен Хипократ” на пълните отличници на випуска, които тази година са рекордно висок брой – 9 души. Тогава ще се закълнат и желаещите да го направят онлайн, в първата по рода си хибридна церемония, водена от ректора и декана на живо. След това, в продължение на няколко дни, младите лекари ще полагат Хипократовата клетва при получаването дипломите си индивидуално и по график в Анатомичната аула на Медицинския факултет.