Пандемия или бизнес: Две години всеки ден нов милиардер

Новини
20:00 - 23 Май 2022
4199
Пандемия или бизнес: Две години всеки ден нов милиардер

Около 573 души са се присъединили към редиците на милиардерите от 2020 г., с което общият им брой в световен мащаб е 2668. Това става ясно от анализ, публикуван от Oxfam. 

Това означава, че на всеки 30 часа е имало по един нов милиардер по време на пандемията или почти все ден е имало нов богаташ.

Докладът се базира на данни от Forbes и разглежда неравенството през последните две години, пише money.bg.

Общата стойност на милиардерите се е увеличила с 3,8 трилиона долара, или 42%, до 12,7 трилиона долара по време на пандемията. Голяма част от това се дължи на силни печалби около фондовите пазари.

В същото време Covid-19, високите цени на храните и нарастващото неравенство могат да тласнат до 263 милиона души в крайна бедност тази година,изтривайки десетилетия напредък казва в доклад на Oxfam.

Потребителите вече месеци наред търпят нарастващите цени на енергията и храните, но корпорациите в някои индустрии се възползват от покачването на цените, смятат от Oxfam.

Милиардерите в сектора на храните и агробизнеса са отбелязали увеличение на общото си богатство с 382 милиарда долара, или 45% през последните две години.

Четиридесет нови милиардери са излезли само от фармацевтичната индустрия, която беше в челните редици на битката срещу Covid-19 и бенефициент на милиарди публично финансиране.

Технологичният сектор също "създаде" милиардери, включително седем от 10-те най-богати хора в света, като Илон Мъск, Джеф Безос и Бил Гейтс от Microsoft. Тези мъже увеличиха богатството си с 436 милиарда долара до 934 милиарда долара през последните две години