Пандемията от COVID-19 не подмина високите етажи на властта

Новини
21:12 - 06 Октомври 2020
5662
Пандемията от COVID-19 не подмина високите етажи на властта

Пандемията от COVID-19 не подмина високите етажи на властта. Освен Тръмп, през вчерашния ден съмнения за заразяване имаха председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен и румънският премиер Лудовик Орбан. Но докато техните PCR тестове се оказаха отрицателни, други световни лидери преболедуваха заразата.

БОРИС ДЖОНСЪН

Борис Джонсън беше първият, който се разболя. Британският премиер дълго време отричаше вирусът да е опасен, а правителството на Острова закъсня с въвеждането на мерки. В края на март, обаче, той се зарази и беше настанен в болница. Джонсън прекара няколко дни в реанимация, където му беше прилагана кислородна терапия. След COVID-19, британският премиер започна да подхожда по-отговорно към опасноста, която представлява вируса, което се отрази и на водената от него политика.

ЖАИР БОЛСОНАРО

През юли се зарази и бразилският президент Жаир Болсонаро. В началото на пандемията той наричаше вируса "малък грип" и не носеше маска. Няколко пъти отказа да признае, че е заразен, а в последствие започна да възхвалява лекарството против малария, рекламирано и от Тръмп. Болсонаро беше уверен в това, че като активно спортуващ, ще се пребори с вируса така, както две години по-рано се възстанови след намушкване с нож. Рейтингът на бразилския президент се удвои след боледуването му, а според проучвания, повечето бразилци не смятат, че е отговорен за това, че страната заема второ място в света по заболеваемост.

АЛЕКСАНДЪР ЛУКАШЕНКО

И отново през юли - в Беларус. Александър Лукашенко призна, че е с коронавирус. Той беше един от малко европейски лидери, които не въведоха почти никакви мерки срещу заразата. Месец по-късно той беше здрав и вече никой не си спомняше, че е бил с COVID, защото настъпи времето на изборите и последвалите протести срещу режима му.

НИКОЛ ПАШИНЯН

Премиерът на Армения Никол Пашинян обяви на 1 юни, че е заразен с COVID-19.

ПРИНЦ АЛБЕРТ II 

Принц Албер от Монако дава положителен тест за COVID-19 в средата на март. 62-годишният мъж беше първият лидер, който заяви, че е заразен. Диагнозата му беше поставена три дни след като Серж Тел, министър-председателят на града-държава, също се оказа положителен за вируса.

АЛЕХАНДРО ГИАМАТЕЙ

Президентът на Гватемала направи положителен тест за COVID-19 през септември. „Симптомите ми са много леки. Досега имах болки в тялото, вчера ме болеше повече, отколкото днес, беше като силна настинка ”, каза той по време на обръщение по телевизията, „Нямам треска, имам кашлица.“ Гватемала е регистрирала над 92 000 случая и над 3000 смъртни случая поради вируса.