Пандемията отнесе 203-ма учители

Актуални новини
13:03 - 24 Януари 2022
2578
Пандемията отнесе 203-ма учители

От началото на пандемията в средата март 2020 г. до 5 януари 2022 г. починалите педагогически специалисти са общо 203-ма. Това показват данни на просветното министерство, поискани от "Сега" във връзка с твърдения на шефа на Синдиката на българските учители Янка Такева.

"Всяка седмица по 6 учители умираха от COVID-19 след коледната ваканция. Нямате представа колко е тежко положението", заяви тя преди дни пред БНТ и настоя гимназистите в цялата страна да излязат в дистанционно обучение.

МОН няма данни колко са починалите педагози след 24-25 декември досега, но данните от 1 октомври м.г. до 5 януари 2022 г. са достатъчни стряскащи. През този 3-месечен период битката с COVID-19 са загубили 60 педагози, което означава, че на всеки ден и половина-два дни сме губили по един преподавател.

Постепенно се повишава дялът на ваксинираните учители и ученици в системата, показват още данните на МОН. На 11 ноември имунизираните учители са били 43%, докато към днешна дата процентът на ваксинираните преподаватели е 48.16 на сто от всички учители.

При учениците също се забелязва увеличение - с ваксина сега са 9% от гимназистите, докато през средата на ноември учениците над 12 г. със завършен ваксинационен цикъл са били 6%. Последните данни на МОН показаха, че 11.8% от учениците от 5 до 12 клас са преболедували през последната година, което заедно с 9% ваксинирани гимназисти означава, че всеки пети от по-големите ученици има имунитет срещу вируса. Над 59 600 са учениците към момента, които вече имат валиден документ за преболедуване, ваксинация или наличие на антитела.

Иначе, ръстът в заболяемостта в страната се отразява и на училищната система. Положителните случаи сред учениците само за седмица са се увеличили двойно (вече са 1348 на брой), като най-много са болните между 5 и 7 клас, а скокът при заразените учители е троен (366 на брой).

На някои места картината е доста тревожна - в Благоевград например карантинираните преподаватели са над 8%, докато в Търговище те са едва 1%. При учениците най-сложно е в Бургас, където под карантина са близо 5% от младежите. Иначе средните стойности на карантинирани ученици и педагози в страната са съответно 2.5% и 3.6%.

Затова и властите не възнамеряват да пристъпят към пълно затваряне на училищата, а само в тези райони, в които действително процентът на заразените е много висок. 271 са издадените от МОН от началото на 2022 г. разрешения за преминаване в обучение от разстояние в електронна среда на паралелки или цели училища.