Пандемията предизвика безпрецедентен спад на парниковите емисии

Учени са установили, че спадът от 8,8% на годишна база е най-големият в съвременната история

Свят
14:47 - 14 Октомври 2020
2224
Пандемията предизвика безпрецедентен спад на парниковите емисии

Заради ограничителните мерки, наложени заради COVID-19 пандемията, е отчетен безпрецедентен спад в емисиите на парникови газове през първата половина на 2020 г. - по-голям, отколкото по време на финансовата криза от 2008 г. и дори Втората световна война. Това обявиха експерти, цитирани от "Франс прес".

След като правителствата наредиха налагането на блокади, за да се опитат да ограничат първата вълна на COVID-19, емисиите на CO2 от транспорта, енергетиката и авиацията спаднаха рязко, заяви международният екип от изследователи.

Използвайки данни, включително почасово производство на електроенергия, трафик на превозни средства от повече от 400 града по света, ежедневни пътнически полети и месечни данни за производството и потреблението, учените са установили, че спадът на емисиите от 8,8% на годишна база е най-големият в съвременната история.

Те предложиха някои основни стъпки, които биха могли да бъдат предприети за "стабилизиране на световния климат", докато страните се опитват да се възстановят от икономическия шок от пандемията.

Те отбелязаха обаче, че емисиите са се възстановили до обичайните си нива към юли 2020 г., когато повечето държави бяха разхлабили ограничителните мерки.

Жу Лю от департамента по наука за системата на Земята в университета "Цинхуа" в Пекин заяви, че изследването е най-точното, което е предприето по отношение на ефекта на пандемията върху емисиите.