Пандемията представлява възможност за промяна на градовете

Това заяви генералният секретар на ООН Антониу Гутериш

Свят
11:29 - 28 Юли 2020
2462
Пандемията представлява възможност за промяна на градовете

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш заяви, че пандемията от корнавирус представлява възможност за промяна на градовете, информира ДПА.

"Градовете понесоха основната тежест на кризата - много с претоварени здравни системи, неадекватни водоснабдителни и санитарни услуги, и други предизвикателства", каза той във видеопослание и допълни, че кризата е "изобличила дълбоко вкоренени неравенства".

"Сега е времето да преосмислим и да променим урбанизирания свят...И сега е нашият шанс да се възстановим по-добре чрез изграждане на по-гъвкави, приобщаващи и устойчиви градове", призова Гутериш.

Според него отговорът срещу пандемията трябва да се заеме с неравенствата и да осигури социална кохезия, такава като гарантиране на жилища на бездомниците.

Градските райони трябва да се стремят към зелено, гъвкаво и всеобхватно икономическо възстановяване, смята той и подчерта, че градовете вече са подобрили мобилността, безопасността и качеството на въздуха със създаване на нови велоалеи и зони за пешеходци.

"С фокусиране върху високо екологична трансформация и откриване на работни места, пакетите от стимули могат да насочат растежа по гъвкав път с ниски въглеродни емисии", изтъкна Гутериш.