Пандемията убива хората с рак

Хиляди пациенти отложили прегледите си, лекарите изнемогват с диагностиката на онкоболни

Актуални новини
11:57 - 17 Октомври 2020
2547
Пандемията убива хората с рак

Заради пандемията от COVID-19 вече има лавинообразно увеличение на новооткритите пациенти с онкологични заболявания. Това станa ясно по време на 11-тата Национална онкологична конференция "МОРЕ". Тази година тя е посветена на карцинома на пикочните пътища и за първи път се провежда виртуално, съобщава БНТ.

Заради коронавируса много пациенти не са потърсили навреме лекарска помощ, въпреки че от месеци са с оплаквания. Доц. Марин Георгиев, уролог в Александровска болница в София обясни, че нуждаещите се от лечение са много, а лекарите изнемогват.

"Записваме в момента пациенти за края на ноември. Ние още не знаем колко случая не са се явили за диагностика, въпреки симптомите", заяви специалистът.

Карциномът на пикочните пътища е на четвърто място по честота при мъжете. У нас заболеваемостта е по-ниска в сравнение с останалите европейски страни, но смъртността е висока.

 "Стадиите, които диагностицираме за съжаление са по-напреднали.", обясни д-р Георгиев. Често
 ракът е силно агресивен, затова ранната диагностика е ключова. Хората от малките населени места обаче рядко стигат до модерните болници, казват специалистите.

По думите на д-р Георгиев, няма как този пациент да бъде видян от лекарите, ако той сам не е потърсил помощ или не е изпратен, защото няма скрининг.

От карцином на пикочния мехур най-често боледуват възрастни мъже, които са дългогодишни пушачи. Заболяването се открива късно, защото симптомите често съвпадат с тези на други заболявания.

Лекарите обясниха, че у нас вече се прилагат най-модерните терапии за лечение на заболяването.

Прочети още на: https://www.dnes.bg/stranata/2020/10/17/na-fona-na-covid-lavinoobrazen-skok-na-hora-s-onkologichni-zaboliavaniia.466356