Пандемията в Северна Македония не стихва, но болниците засега се справят

В западната ни съседка не се препоръчва носенето на маска на открито

Балкани
10:19 - 10 Юли 2020
2377
Пандемията в Северна Македония не стихва, но болниците засега се справят

Пандемията от Ковид-19 в Северна Македония не стихва, но здравният министър Венко Филипче вчера увери, че болниците имат достатъчен капацитет за прием на пациенти, пише в. "Независен весник", цитирана от БТА. 

Въпреки информациите от СЗО, че коронавирусът се пренася по въздуха, все още в страната не се препоръчва носенето на маска на открито, при каране на велосипед или в асансьора, каза още министърът. Във всеки случай, маската и спазването на дистанция са достатъчни като предпазна мярка, смята Филипче. Той съобщи във Фейсбук, че повече от 20 дни в Северна Македония има стабилен брой на хоспитализираните пациенти, който не превишава 12 процента от активните случаи, а от две седмици е стабилен и броят на активните случаи.

Нашият план е до 2024 г. да отворим около 80 процента от главите в преговорите с Европейския съюз, заяви кандидат-депутатът от коалицията на СДСМ и Беса "Можем" Йован Митревски, цитиран от в. "Слободен печат". Той каза, че в своята кампания коалицията иска да каже на гражданите какво е направила досега и какви са нейните планове за бъдещето. Решихме въпроса с членството в НАТО и преговорите с ЕС, държавата ни е сигурна и сега говорим за икономиката и инвестициите, каза Митревски в интервю за националната телевизия. С отварянето на европейските фондове страната очаква помощ от 2,5 милиарда евро за институциите, за укрепване на правовата държава, за реформи в правосъдието, изтъкна кандидатът на СДСМ.

Независимият синдикат на журналистите и медийните работници апелира да се защити здравето на служителите от бранша по време на гласуването на 15 юли, пише в. "Нова Македония". С оглед на сложната ситуация с коронавируса и строгите протоколи, които ще се прилагат в деня на изборите, синдикатът изрази загриженост за начина, по който ще се извършва отразяването на изборите и гласуването на висшите партийни функционери, което традиционно привлича голямо внимание.

Профсъюзът изтъкна, че досега при гласуване на някой виден политик в избирателната секция са влизали над 15 оператори и журналисти, докато сега има ограничение за влизане само на двама избиратели едновременно. Синдикатът призова компетентните власти да издадат специални инструкции за начина на отразяване на изборите, за да може обществото да получи пълна информация за процеса на гласуване.