Панелките станаха по-търсени от мезонет на зелено

Икономика
14:38 - 18 Март 2022
2995
Панелките станаха по-търсени от мезонет на зелено

Стари жилища, включително панелни, в последните седмици се оказват по-атрактивни на пазара на недвижими имоти от луксозни апартаменти в новостроящи се кооперации и комплекси.

Както купувачи, така и самите строителни предприемачи станаха предпазливи към сключването на сделки "на зелено". Причината е нечуваната досега криза с доставките на метал заради войната в Украйна. Липсата на стомана, арматурно желязо и други строителни материали, както и огромният ръст на цените, карат някои строителни фирми да замразят работа.

Други пък искат предоговаряне на заради оскъпяването на работата им.

Вече има случаи, в които инвестоитор разваля договори за изграждане на жилища и връща парите на купувачите. Това се например се случи с луксозен комплекс в столичния квартал "Дружба".  

"Проблеми с доставките имаше и преди войната. Те сега се задълбочиха. Това доведе до покачване на цената на строителната продукция. Това беше и една от причините за скока на цените миналата година със средно 10% по данни на Националния статистически институт", обясни председателята на Националното сдружение "Недвижими имоти" Добромир Ганев, цитиран от "Стандарт". По думите му предприемачите са затруднени да калкулират своите себестойности. Постоянното покачване не им дава възможност да продават спокойно на зелено, защото не знаят колко ще им струва строителството.

"В някаква степен това създава и риск за самите потребители. Хората, които искат да купуват жилища в процес на строителство, трябва да бъдат внимателни какви договори подписват. Има случаи, в които се променят клаузи по договорите, увеличават се цени, а има и случаи, в които се развалят договори. Имаше такъв случай - вие сте чакали някакъв период от време да ви построят жилище и след две години ви развалят договора и ви връщат парите без неустойки", обясни Ганев.

По думите му обаче е още рано да се коментира дали купувачите на имоти масово са се преориентирали. Това може да стане най-рано след 3-6 месеца, когато вече има статистика.

"Със сигурност тази ситуация създава усещане у купувачите, че трябва да се насочат към търсене на вторично предлагани жилища или на такива, които са ново строителство, но вече са в много напреднал етап или завършени", обясни Добромир Ганев, който е собственик и на агенция за недвижими имоти "Форос".