Паника на фондовите пазари в Европа, породена от страха за рецесия на икономиката на САЩ

С най-голям дневен спад завърши испанският основен индекс IBEX 35, а с най-слабо понижение приключи френският CAC 40

ЕС
20:36 - 05 Август 2024
1522
Паника на фондовите пазари в Европа, породена от страха за рецесия на икономиката на САЩ

Всички погледи на пазарните участници в Европа бяха насочени към потъващите индекси и акции. Борсовите измерители на най-големите страни в Западна Европа следваха световната тенденция и регистрираха значителен спад в началото на новата седмица, продължавайки негативната динамика от края на миналата седмица.

Основният фактор за световните фондови пазари са нарастващите страхове от рецесия в САЩ. Американската икономика, както и икономиките на други големи държави, са подложени на натиск поради дългия период на високи лихвени проценти, пише Trading Economics.

Последните предварителни статистически данни показаха, че нарастването на БВП на САЩ се забавя за второ поредно тримесечие през април-юни. Ако това се случи и през третото тримесечие, ще означава, че икономиката на САЩ е изпаднала в рецесия.

Опит да парира страха сред пазарните участници за задаваща се рецесия в САЩ направи председателят на Фед в Чикаго Остан Гулсбий. Пред CNBC той каза, че въпреки обявените в петък по-слаби от очакваното данни за трудовия пазар, опансност от рецеия няма, защото не се очаква БВП да спадне трето поредно тримесечие. Той допълни, че членевоте на бода на Фед трябва да следят внимателно ситуацията, за да не изпуснат момента да свалят лихвените проценти.

Според Ройтерс, банките трябва да предприемат намаления на лихвените проценти, за да се спаси икономическият растеж, но докато това стане инвеститорите ще продължат да бягат от рискови активи.

Анализатори в Goldman Sachs смятат, че Фед може да възроди пазарния оптимизъм, оценявайки 25% вероятност от рецесия в САЩ. Докато анализаторите от JPMorgan, които са по-мечи настроени, определят 50% вероятност за рецесия. Инвеститорите също увеличиха залозите, че Европейската централна банка, която намали лихвите с 0.25% на юлското си заседание за пръв път от 2019 година, сега се очаква да направи две нови намаления с общо 60 базисни пункта до Коледа.

Общият индекс на мениджърите по покупките (PMI) в еврозоната през юли, според окончателните данни, е намалял до 50.2 пункта (петмесечен минимум) в сравнение с 50.9 пункта през юни, съобщиха HCOB и S&P Global. Показателят за активността в сектора на услугите падна до 51.9 пункта от 52.8 пункта.

Общият PMI във Франция се е повишил до 49.1 пункта през юли в сравнение с 48.8 пункта през предходния месец. По-рано обаче беше отчетено увеличение до 49.5 пункта. В Германия консолидираният PMI падна до четиримесечно дъно - до 49.1 пункта от 50.4 пункта през юни.

Притеснителни са и резултатите за инвеститорските нагласи за перспективите пред икономическото развитие на страните от еврозоната, според проучване на германския институт за изследване на поведенческите нагласи Sentix, публикувани днес. Проучването е проведено сред 2800 инвеститори и анализатори. Едноименният индекс се понижава до -13.9 пункта през август при минус -7.3 пункта през юли. Равнището му е значително под нивото от -5.5 пункта, което прогнозираха анализаторите.

Показателят, който измерва инвеститорските очаквания за икономическото развитие на валутния съюз през идните 6 месеца, пада до -8.8 пункта при плюс 1.5 пункта през миналия месец. Инвеститорите са обезпокоени от нестабилната геополитическа ситуация, особено в Близкия изток", посочва Sentix.

До обед общият индекс на най-големите европейски компании Stoxx Europe 600 се понижи с 2.5%, което е най-ниското му ниво от 13 февруари. От националните измерители на "сините чипове" с най-голям спад беше италианският FTSE MIB (-2.8%, до най-ниското си ниво от шест месеца), следван от испанския IBEX 35 (-2.4%, до най-ниското си ниво от четири месеца), германският индикатор DAX и британският FTSE 100 се понижиха с 2.2%, а френският CAC 40 (-1.8%, до деветмесечен минимум). Като цяло низходящият тренд се запази до края на сесията, като за някои индекси понижението се ускори.

От таблицата по-горе е видно, че с най-голям дневен спад завърши испанският основен индекс IBEX 35, а с най-слабо понижение приключи френският CAC 40.

Почти всички сектори и големите регионални борси се свлякоха в червената зона. Акциите на технологичните компании поевтиняха с цели 5%, преди леко да намалят загубите и да се търгуват надолу с 3.3%. Секторните измерители на акциите на банките, петролната и газовата индустрия, производителите на автомобили, търговията на дребно, финансовите услуги и минното дело също загубиха повече от 3%.

Цените на акциите на технологичните компании, сред които и на полупроводниковата индустрия се понижаваха, включително нидерландските ASML (-2.31%) и ASM International (-3.12%), френско-италианската STMicroelectronics (-4.82%).

Цената на банковите ценни книжа също падна значително: френските BNP Paribas (-1.73%) и Credit Agricole (-1.863%), британските Barclays (-3.98%) и Standard Chartered (-1.32%), германските Deutsche Bank (-4.85%) и Commerzbank (-2.13%), италианските Intesa Sanpaolo (-0.97%) и UniCredit (-2.54%), испанските Unicaja Banco (-3.40%) и Banco de Sabadell (-2.58%).

Освен това, стойността на акциите на водещите петролни и газови компании в региона намалява, след като цените на петрола продължиха спада си от края на миналата седмица: на британската BP Plc (-3.10%), френската TotalEnergies (-2.80%), норвежката Equinor (-2.76%), нидерландската Shell (-3.38%). Фючърсите на търгувания предимно в Европа суров петрол Brent с доставка до 30 август затвориха търговията на стоковата борса в Лондон с понижение от 33% до76.56 долара за барел, след като в петък поевтиняха над процент.

И котировките на ценните книжа на автомобилните производители поевтиняха: германските Bayerische Motoren Werke AG (-2.38%), Porsche (-3.08%), Volkswagen (-3.14%), Daimler Truck (-2.24%) и Mercedes-Benz (-2.62%), френската Renault (-3.61%), френско-италианската Stellantis (-2.59%).

Акциите на френските производители на луксозни стоки също поевтиняха, сред които: Kering (-2.35%), Pernod Ricard (-0.85%), Hermes (-0.82%), LVMH Moet Hennessy Louis Vuitton (-0.98%).

Изключително малък е броят на компаниите, чиито акции показват положителна динамика в понеделник. Сред тях са акциите на производителя на лекарства без рецепта и продукти за лична хигиена Haleon (+0.17%), Reckitt Benckiser Group, която произвежда стотици домакински химикали и медицински продукти (+0.63%), производителят на луксозна козметика L'Oreal (+0.92%).