Паника в Гърция и България след мощното земетресение

Балкани
14:31 - 03 Март 2021
5381
Паника в Гърция и България след мощното земетресение

Свлачища, прекъснати комуникации и паника в Гърция след труса от 6 по Рихтер, който удари страната и бе усетен дори в няколко български града, информира "Катимерини".

Сеизмологът Герасимос Пападопулос коментира, че „сеизмичният разлом е известен и се нарича Тирнавос“. По думите му земетресението все пак е повърхностно, но хората трябва да очакват и вторични трусове, които могат да продължат 2-3 седмици.

Във Волос земетресението е усетено много силно, а жителите са излезли на улицата. Към момента обаче не е сигнализирано за пострадали или материални щети. Мобилните мрежи и комуникацията все пак в района е трудна в първите минути след земетресението. То е усетено и в Западна Тесалия, в районите Трикала и Кардица. Комуникацията и там е затруднена.

Земетресението е предизвикало свлачища в района на Кастраки, както и по пътя Лариса-Еласона.

Трусът от 6,2 по Рихтер, който бе регистриран в Гърция в 12:16 часа днес, е усетен от много хора в България, съобщават от БАН и предупреждават, че сеизмичната активност продължава. Високите етажи в Кърджали, Пловдив, Пазарджик, дори и София, са се люшнали от силния трус.