Панорама с филми на Бинка Желязкова в кино "Одеон" по случай 100-годишнината от рождението й

С дигитално-реставрираната лента „Привързаният балон“ почитат на 18 юли в 18 часа първата жена кинорежисьор у нас

Култура
17:47 - 13 Юли 2023
4140
Панорама с филми на Бинка Желязкова в кино "Одеон" по случай 100-годишнината от рождението й

Кино "Одеон" почита първата жена кинорежисьор у нас Бинка Желязкова по случай 100-годишнината от рождението й с панорама на нейни филми.

Бинка Желязкова е едно от легендарните имена в българското кино. Тя остави в златния му фонд седем игрални и два документални филма - повечето с уникална съдба, заради наложената цензура върху тях по време на тоталитарния режим.

Бинка Желязкова е родена на 15 юли 1923 г. в Свиленград. Завършва Държавното висше театрално училище в София през 1951 г. След дипломирането си започва работа като асистент-режисьор във филмова студия „Бояна“. Първият ѝ филм е „Животът си тече тихо...“ (1957) е заснет съвместно със съпруга ѝ сценариста Христо Ганев. Творческият тандем Бинка Желязкова и Христо Ганев направи едни от най-стойностните български игрални филми преди 1989 г.

Бинка Желязкова и Христо Ганев заедно в живота и в киното

Панорамата стартира на 14 юли, петък, в 13,45 часа именно с филма "Животът си тече тихо". 

Филмът на двамата режисьори партизани се оказва неудобен за комунистическата власт. Смята се, че той за първи път в Източния блок извежда на преден план десакрализацията на комунистическите идеали, показва моралното падение и злоупотребата с властта на бившите партизани, заели високи постове в партията. След антифашистката победа партизански другари се разделят заради несподелени убеждения, но животът продължава...

Изобразяването на бивши партизани, които добре използват властта за лични цели, е причина този първи "партизански" филм на социалистическата кинематография да бъде забранен от партийно-държавното ръководство.

Иванка Димитрова, Емилия Радева и Богомил Симеонов в "Животът си тече тихо..."

"Животът си тече тихо..." е показан пред публика едва 31 години след създаването му и получава годишната награда на Съюза на филмовите дейци през 1988. В него участват актьорите Богомил Симеонов, Георги Георгиев-Гец, Емилия Радева, Иван Братанов, Димитър Буйнозов, Иванка Димитрова, Кунка Баева, Иван Кондов, Катя Зехирева, Никола Дадов, Любомир Димитров, Адриана Андреева.

"Моята тема в изкуството е съпротивата - в най-широкия смисъл на думата. Съпротива към всичко, което ни пречи да останем верни на себе си, на идеите, за които се борим, на обкръжаващите ни хора", споделя приживе Бинка Желязкова.

Георги Георгиев-Гец в кадър от "Животът си тече тихо"

"Това е първият "партизански" филм на социалистическата кинематография и той е отхвърлен от партийно-държавното ръководство поради своята правдивост…Това е причината, поради която той е спрян и се появява на публични прожекции чак през 1988", отбелязва кинокритикът Александър Янакиев.

На 17 юли, понеделник, от 14 часа в кино "Одеон" ще бъде показан и друг емблематичен филм на Бинка Желязкова - "А бяхме млади". Още през 1961-а с Бинка Желязкова и Христо Ганев печелят с този филм "Златен медал" в Москва и наградата "Старите обувки" в Картахена, Колумбия.

Димитър Буйнозов и Людмила Чешмеджиева в "А бяхме млади"

Във филма участват Димитър Буйнозов, Румяна Карабелова, Людмила Чешмеджиева, Георги Георгиев-Гец, Емилия Радева.

На 18 юли, вторник, от 18 часа кино "Одеон" ще почете Бинка Желязкова със специална вечер. Тогава ще бъде показана дигитално-възстановената версия на „Привързаният балон“, съобщи пред Lupa.bg Владо Трифонов - програматор на Филмотечното кино. Той се надява да дойдат повече актьори, творци и хора, които са имали досег с първата жена кинорежисьор в България или които са я познавали в професионален или личен план.

"Привързаният балон“ е дигитално реставриран от "Доли медия студио" на продуцента Добромир Чочов.

„Привързаният балон“ е създаден по мотиви от едноименната новела на Йордан Радичков. Историята - по време на Втората световна война военен балон се появява неочаквано над едно планинско село в България. Удивените селяни решават да го свалят със залп, но балонът отлита към планината. Въоръжени до зъби, селяните потеглят след него...

Веднага след премиерата си през 1967 година „Привързаният балон“ е забранен от неофициалната идеологическа цензура на комунистическия режим за показване, дори пред кинематографисти, до 1990 г. Но това не успява да изтрие появата на един шедьовър – според критиката най-добрата филмова екранизация от творчеството на Радичков, художествена еманация на българската душевност...

Кинотворбата е сатирична притча за националния характер, за неуспешния, но продължаващ „опит за летене“ на българите. В "Привързаният балон" участват Георги Калоянчев, Григор Вачков, Константин Коцев, Георги Парцалев, Иван Братанов и Стоянка Мутафова са сред актьорите във филма. Гласът на балона е на Коста Цонев

На 19 юли, сряда, от 15,45 ч. ще бъде прожектиран филмът "Последната дума" с участието на Цветана Манева, Доротея Тончева, Белла Цонева, Анета Петровска, Яна Гирова, Емилия Радева, Леда Тасева, Николай Бинев, Ицхак Финци.

"Филмът на Бинка Желязкова представлява едно интелектуално преживяване - осмисляне на събитията от съпротивата. В центъра на повествованието е съдбата на група затворнички-комунистки от килията за смъртни. Около тази лаконично маркирана сюжетна линия по пътя на свободната асоциативност се изгражда доста свободна естетическа структура… "Последната дума" надхвърля рамките на експеримент в една относително установена сфера. Той е успешно, завършено търсене", отбелязва кинокритикът проф. Ивайло Знеполски.

Цветана Манева в "Последната им дума"

Филмът е отличен с Първа награда и с Наградата за операторска работа за Борис Янакиев на Фестивала на българския игрален филм "Златна роза" във Варна през 1973 г. За "Последната дума" Бинка Желязкова получава и Голямата награда "Фемина" на Международния кинофестивал в Брюксел през 1976 г.

В "Последната дума" звучи песента "Носете си новите дрехи, момчета" по музика на Юри Ступел и текст на Стефан Цанев, а рисунките в килията са на Лика Янко.

Коста Цонев и Янина Кашева в "Басейнът"

В панорамата с филми на Бинка Желязкова е включен и филмът й "Басейнът", който може да бъде видян на 20 юли, четвъртък, от 13,30 часа. В ролите са Коста Цонев, Янина Кашева, Климент Денчев, Цветана Манева, Петър Слабаков, Георги Калоянчев, Васил Михайлов, Олга Кирчева и др.

Странна, смешна, тъжна и трогателна среща между трима, заплетени в нестандартен любовен триъгълник. Но това не е интимна история, а драматичен, вътрешно полемичен филм за човека и времето, човека и идеите, убежденията, идеалите.