Папа Франциск благослови транссексуалните

Свят
18:35 - 11 Август 2022
1476
Папа Франциск благослови транссексуалните

Папа Франциск се е срещнал с четвърта група транссексуални хора, намерили подслон в римска църква, съобщи днес ватиканският вестник, предаде Асошиейтед прес. "Л’Осерваторе романо" информира, че срещата се е състояла вчера в рамките на седмичната обща аудиенция на Франциск. Вестникът цитира сестра Женевиев Жанингро и преподобния Андреа Конокия, които казват, че радушният прием от страна на папата е донесъл надежда на техните гости.

Общността на Блажената непорочна дева в квартал Торваяника в покрайнините на Рим отвори вратите си за транссексуални хора по време на пандемията от коронавирус.

Преди това Франциск се е срещал с някои от тях на 27 април, 22 юни и 3 август, пише вестникът.

"Никой не трябва да се сблъсква с несправедливост или да бъде изхвърлян, всеки има достойнството да бъде Божие дете", цитира вестникът думите на сестра Жанингро.

Франциск е печелил похвали от някои членове на ЛГБТК общността за своята дейност. Когато през 2013 г. го попитаха за свещеник, за когото се предполага, че е хомосексуалист,  той отговори: "Кой съм аз, че да съдя?". По време на понтификата си папата се е срещал индивидуално и групово с транссексуални хора.

Но светият отец категорично се противопоставя на "теорията за пола“ и не е променил църковното учение, според което хомосексуалните действия са „по естествен начин неправомерни“. През 2021 г. той разреши публикуването на ватикански документ, в който се твърди, че Католическата църква не може да благослови еднополовите съюзи, тъй като "Бог не може да благослови греха“.

Неотдавна Франциск написа писмо, в което похвали инициативата на ръководеното от йезуити служение за ЛГБТК католици, наречено "Аутрийч" (Outreach). Онлайн ресурсът се управлява от преподобния Джеймс Мартин, автор на книгата "Изграждане на мост", в която се говори за необходимостта църквата да приема по-добре и да съдейства на ЛГБТК католиците.

Франциск похвали неотдавнашното събитие на Outreach в ръководения от йезуитите университет "Фордъм" в Ню Йорк и насърчи организаторите "да продължат да работят в духа на срещата, който скъсява разстоянията и ни обогатява с различията, по същия начин като Исус, който направи така, че стане близък до всички“.