Папа Франциск: Бог не търси сила и власт, иска нежност и простота

Исус е роден, за да служи, а ние прекарваме годините в преследване на успеха, каза Светият отец в коледното си послание

Актуални новини
13:43 - 25 Декември 2021
3396
Папа Франциск:  Бог не търси сила и власт, иска нежност и простота

"Днес всичко се преобръща. Бог не търси сила и власт, Той иска нежност и вътрешна семплост. Бог не язди величието, а слиза в малкостта. Малкостта е начинът, по който Той избра да достигне до нас, да докосне сърцата ни, да ни спаси и да ни върне към това, което има значение. Бог се разкрива, но хората не Го разбират. " Това каза папа Франциск в проповедта на литургията за Бъдни вечер, която отслужи в базиликата „Свети Петър, а БНТ излъчи традиционното коледно послание  "Урби ет орби" - "Към града и света".

"Исус е роден, за да служи, а ние прекарваме годините в преследване на успеха. Той стана малък в очите на света, а ние продължаваме да търсим величие според света, може би дори в Негово име. Бог се понижи, а ние искаме да се качим на пиедестала. Всевишният показа смирение, а ние претендираме показността. Бог отива да търси пастирите, невидимите, а ние търсим видимостта. Бог „идва в малкия свят“. Неговото величие се предлага в малкостта", допълни светият отец и призова "този, който прегръща вселената, който е направил слънцето, да бъде стоплен", защото "безкрайната любов има мъничко сърце, което тупти леко". 

Папа Франциск говори за "малкостта" и обясни както означава тя. "Бог иска да влезе в малките неща от нашия живот, Тда живее в ежедневните реалности, простите жестове, които правим у дома, в семейството, в училище, на работата. В нашия обикновен живот Бог иска да постигне необикновени неща. Затова, нека оставим зад гърба си съжаленията за величието, което нямаме. Да се отречем от оплакванията и намръщените лица, от алчността, която ни оставя неудовлетворени!", каза папата.

Франциск разказа преданието за раждането на Исус, който тогава е заобиколен от малките, от бедните, от овчарите, които "бяха там, за да работят, защото бяха бедни и животът им нямаше разписание, а зависеше от стадото". Призова да се сложи край на "смъртни случаи на работното място" и призова за достойнството на труда, защото "човекът е господар, а не роб на работата". 

Светият отец припомни, че Исус е роден до хората от перифериите, където достойнството на човека е поставено на изпитание, идва да облагороди изключените, работливите.

"В тази нощ на любов ни обзема един страх - да нараним Божията любов, да я нараним чрез презирането на бедните с нашето безразличие. Те са тези, които Исус обича най-много, и които един ден ще ни приветстват в рая.  Нека не губим от поглед небето, нека се погрижим за Исус сега, като го милваме в нуждаещите се, защото Той се идентифицира в тях", продължи Франциск.

Празничната меса в катедралата ”Свети Петър” в Рим започна 2 часа по-рано и само в присъствието на около 2 000 души. Това е една пета от вярващите, които са посещавали богослужението преди пандемията. Всички, с изключение на папа Франциск, носеха маски.